Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Gazdaság, 2018.12.02

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 109,37 ponton zárt pénteken, 729,59 ponttal, 1,85 százalékkal erősödött az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 72,54 milliárd forint volt, szemben az előző heti 55,51 milliárd forinttal. A vezető részvények erősödtek a héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten is pozitív hangulatban zajlott a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén.

A vezető részvények közül a Richter átlépte az 5500 forintos ellenállási szintet, további emelkedése várható.

Az OTP jegyzése sávozó mozgást végez, a Mol pedig szintén fontos ellenállás felé közelít, amely 3200 forint közelében húzódik, és várhatóan megállítja az emelkedést.

A Magyar Telekom grafikonján még van némi tér felfelé, de a jelenlegi szintről már nem várnak komolyabb emelkedést, az elemzés szerint egészséges lenne egy negatív korrekció indulása.

A héten történt fontosabb makrogazdasági események közül kiemelték, hogy a Morgan Stanley hétfőn javított a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisán. A magyar hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló előrejelzést 4,4 százalékról 4,6 százalékra, a 2019-re vonatkozót 3,7 százalékról 3,8 százalékra módosították. 2020-ban azonban tovább lassulhat a növekedés üteme, akkor már csak 3,2 százalékos bővülést várnak a cég elemzői. A Morgan Stanley szerint a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben megkezdi a monetáris szigorítást, amelynek üteme lassú lesz, ugyanakkor az év első felében átmenetileg akár 4 százalék fölé is emelkedhet az éves infláció üteme.

Szerda este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Jerome Powell tartott fontos beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság közel jár az árstabilitás és a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, a munkanélküliségi ráta 49 éve nem volt ilyen alacsony szinten. Nincs előre meghatározott kamatpálya, tehát a döntéshozók folyamatosan értékelik a beérkező adatokat, illetve a kilátásokat, és ezeknek megfelelően döntenek, viszont már közel járnak az egyensúlyi kamatszinthez - tette hozzá a Fed elnöke. Az egyensúlyi kamatszinttel kapcsolatos megjegyzés hatására jelentősen emelkedtek a részvényindexek és gyengült a dollár a szerdai kereskedésben - írta elemzésében az Equilor Befektetési Zrt.

Fontos volt a Takarékbank pénteki bejelentése, amely szerint új univerzális bank születik Magyarországon, 2020-ra a jelenlegi takarékok fokozatos, országos fúziójának eredményeként jön létre.

A héten a legnagyobb mértékben, 6,13 százalékkal a Richter árfolyama emelkedett, pénteken 5625 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 12,5 milliárd forintot.

A Magyar Telekom részvényei 1,24 százalékkal drágultak a héten, pénteken 450 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma közel 2,64 milliárd forint volt.

Az OTP részvények árfolyama 0,53 százalékkal erősödött, pénteken 11 440 forinton zárt, heti forgalma több mint 37,57 milliárd forint volt.

A Mol részvények árfolyama 0,51 százalékkal emelkedett a héten, a papír pénteken 3164 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 13 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3987,24 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 138,58 ponttal, 3,60 százalékkal magasabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!