Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Gazdaság, 2022.08.09

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.

Az ingatlanfejlesztő társaság kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) éves összevetésben 5,6 százalékkal, 6,85 millió euróról 7,23 millió euróra, a pro forma adózott eredmény 6 százalékkal, 2,447 millió euróról 2,780 euróra nőtt az első fél évben. A társaság adózott eredménye 13,6 százalékkal 2,78 millió euróra nőtt.

A bérleti díjbevétel 7,71 millió euró volt, míg a tavalyi első hat hónapban 7,29 millió eurót tett ki.

Az ingatlanállomány becsült értéke a fél év végén némileg meghaladta a 234 millió eurót, 7 millió euróval csökkent a 2021 év végihez képest.

A beszámoló szerint a korábbi várakozásaikat meghaladó eredmény egyéb tényezők mellett elsősorban a tovább növekedő kihasználtságnak köszönhető. A járvány következtében kialakult, az irodák üresedésére vonatkozó nagyfokú bizonytalanság jelentősen enyhült idén, a a home office és a hibrid munkavégzés térnyerése mellett hosszú távon is érzékelhetően szükség van a személyes jelenlétre. Ezt igazolja, hogy a Graphisoft Park irodaterületei iránt ismét folyamatosan növekvő igény mutatkozik, a kihasználtsági ráta a fél év végére már 98 százalékra nőtt. Ugyanakkor az energiahordozók piacán kialakult drasztikus drágulás újabb kihívást jelent az irodapiac számára: a közüzemi költségek többszörösére növekedése extra terheket ró a bérlőkre, melynek eredményeképpen újra számolni kell az irodaterületek iránti igények lehetséges csökkenésével - jelezték.

A társaság éves szinten is jelentős kihasználtsággal számol: 2022 egészére a korábban publikált előrejelzést 200 ezer euróval megemelve 15,2 millió euró bérleti díjbevétel mellett 5,4 millió euró adózott eredményt várnak, ami 6 illetve 12 százalékkal haladhatja meg az előző évi eredményeket.

A Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei kedden 3430 forinton zártak, értékük egy éven belül 3310 és 4000 forint között változott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!