Növelte globális olajkereslet-várakozását az OPEC

Gazdaság, 2017.11.13

Növelte az idei és a jövő évre vonatkozó globális olajkereslet-várakozását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn kiadott szokásos havi jelentésében, amelyben jelezte azt is, hogy jövőre a kereslet növekedésének és a kínálat csökkenésének következtében szigorúbbá válhat az olajpiac.

A novemberi jelentésben az OPEC szakértői azt jósolták, hogy tavalyhoz képest idén napi 1,53 millió hordóval 96,94 millió hordóra bővül a világ olajkereslete. Az októberi becsléshez képest ez napi 74 ezer hordós növekedést jelent.

Jövőre az olajkereslet napi 1,51 millió hordóval 98,45 millió hordóra emelkedhet. Az olajkartell legutóbbi becsléséhez képest ez 130 ezer hordó növekedést jelent.

A világ olajkínálata 96,71 millió hordó volt októberben, havi összevetésben 530 ezer hordóval, éves szinten pedig 170 ezer hordóval növekedett.

Az OPEC a világ olajtermeléséből 33,7 százalékot hasított ki októberben, 0,3 százalékponttal kevesebbet az előző havinál. A kartell tagállamai napi 32,59 millió hordó kőolajat hoztak fel a földfelszínre, napi 151 ezerrel kevesebbet a szeptemberinél. Angola, Líbia és Szaúd-Arábia kitermelése nőtt, Iraké, Nigériáé, Venezueláé, Algériáé és Iráné viszont csökkent.

Az OPEC-tagállamok által kitermelt olaj iránti kereslet idén napi 33 millió hordóra rúghat, ami 710 ezer hordóval több a tavalyinál. Jövőre napi 33,4 millió hordóra emelkedhet a kereslet, ezen belül 2018 második felében 34 millió hordót is meghaladhatja a kereslet.

A nem-OPEC országok napi 680 ezer hordóval 64,12 millió hordóra növelték kitermelésüket októberben. Az OPEC-en kívüli országok esetében az olajkitermelés szintje idén naponta 65 ezer hordóval 57,67 millió hordóra, míg jövőre 87 ezer hordóval 58,54 millió hordóra növekedhet.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kereskedelmi olajtartaléka szeptemberben 23,6 millió hordóval 2 milliárd 985 millió hordóra csökkent, 154 millió hordóval haladta meg az ötéves átlagot.

Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, októberben hordónként 2 dollár 6 centtel, 55,50 dollárra - két és fél éves csúcsra - emelkedett.

Az észak-tengeri Brent határidős ára 2 dollár 13 centtel 57,65 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 1 dollár 72 centtel 51,59 dollárra emelkedett.

Az olajár-emelkedésben nagy szerepet játszottak olyan tényezők, mint a globális kereslet növekedését tükröző adatok, valamint azok a várakozások, hogy a nagy olajexportőr országok - az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli partnereik - november 30-i tanácskozásukon meghosszabbítják a kitermelést napi 1,8 millió hordóval korlátozó megállapodás hatályát, az egyensúly irányába terelve a túlkínálattal küzdő piacot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!