Novemberben csökkent az infláció az euróövezetben

Gazdaság, 2018.12.17

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett végleges adatai szerint.

Novemberben 1,9 százalékra, hat hónapja a legkisebbre csökkent az infláció az euróövezetben az októberi 2,2 százalékról. A piac az Eurostat 2,0 százalékos előzetes adatával megegyező inflációt várt novemberre.

Egy évvel korábban, 2017 novemberében 1,5 százalék volt az infláció az euróövezet 19 tagállamában.

Az Európai Unióban 2,0 százalékra csökkent az infláció novemberben az októberi 2,2 százalékról. Az EU 28 tagállamában 2017 novemberében 1,8 százalékon állt az infláció.

A legkisebb éves áremelkedést Dániában regisztrálták az idén novemberben, 0,7 százalékosat. Írországban 0,8 százalékkal, Portugáliában pedig 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison.

A fogyasztói árindex Észtországban, Magyarországon és Romániában emelkedett a legnagyobb mértékben novemberben, 3,2 százalékkal.

Az euróövezeti fogyasztói árak emelkedéséhez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben, 0,88 százalékponttal, a szolgáltatások pedig 0,57 százalékponttal. Az energiaárak az egy évvel korábbihoz képest 9,1 százalékkal, a szolgáltatások árai 1,3 százalékkal emelkedtek novemberben. Az októberihez képest az energiaárak novemberben nem változtak, a szolgáltatások árai 0,5 százalékkal csökkentek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!