Novemberben is csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye - ISM

Gazdaság, 2019.12.02

Novemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államokban; az export gyenge ütemű bővülése és a cégvezetők óvatossága keményen sújtja az ágazatot az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének tanúsága szerint.

Az ISM által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 48,1 pontra csökkent az októberi 48,3 pontról. A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők emelkedésre, 49,2 pontos értékre számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték gyorsuló visszaesésre utal.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 2,9 ponttal 49,1 pontra emelkedett. Az árindex 1,2 ponttal 46,7 pontra ugrott fel, de elemzők 47,0 pontot vártak.

Az új megrendelések mutatója viszont 1,9 ponttal 47,2 pontra esett, ez megegyezik a júliusi értékkel, amely hétéves mélypontot jelentett. Az új exportmegrendelések alindexe még erősebben, 2,5 ponttal 47,9 pontra csökkent.

A foglalkoztatottsági helyzetet tükröző mutató értéke 1,1 ponttal 46,6 pontra mérséklődött, novemberben már a negyedik egymást követő hónapban jelezte, hogy csökkent a feldolgozóiparban munkát vállalók száma.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. Az ISM beszerzésimenedzser-indexének 42,9 pont alá kell kerülnie ahhoz, hogy megbízhatóan jelezze a szélesebb gazdaság recesszióját.

A feldolgozóipar teljesítményének tartós csökkenése nehéz helyzetbe hozhatja a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-et, amely októberi ülésén az idei év harmadik kamatcsökkentését hajtotta végre, de jelezte, hogy ezzel fel is függeszti a lazítást.

Közgazdászok szerint egy átfogó amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás nélkül a feldolgozóipar valószínűleg nem tud új erőre kapni, nyomás alatt marad. Kihívást jelent az is, hogy a hazai raktárkészletek hatalmasak, a profit növekedése lassul és a külső kereslet gyenge.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index csökkenéséről tanúskodó jelentés közzététele után a New York-i tőzsdeindexek veszteségbe fordultak át a kezdeti mérsékelt nyereségekről, gyengült a dollár a főbb devizákhoz képest és csökkentek az amerikai államkötvényhozamok.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke az októberi 52,2 pontról 52,6 pontra, héthavi csúcsra emelkedett, de az üzleti bizalom így is nyomott maradt, a termelési várakozások az egyik legalacsonyabb szinten állnak 2012 óta. A vállalatokat különösen nyugtalanítják a kereskedelmi háborúk és pótvámok kedvezőtlen hatásai, ami tetten érhető úgy az árak emelkedésében, mint a kereslet gyengülésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!