Novemberben lassult a termelői árak emelkedése az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2018.12.11

A vártnál kevésbé csökkent novemberben a termelői árak emelkedésének a mértéke az előző havihoz képest a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézte, a Bureau of Labor Statistics (BLS) kedden publikált kimutatása szerint.

Novemberben az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban az októberi 0,6 százalékos havi emelkedés után. A piac nem számított a termelői árak emelkedésére novemberben.

A szolgáltatások árai 0,3 százalékkal nőttek novemberben az előző havihoz képest, a javaké viszont 0,4 százalékkal csökkent. Az energiaárak 2017 szeptembere óta a legnagyobb mértékben csökkentek novemberben, 5,0 százalékkal az októberi 2,7 százalékos csökkenés után. Az élelmiszerárak 1,3 százalékkal emelkedtek novemberben az októberi 1,0 százalékos emelkedés után

Az energia és élelmiszerárak változását figyelmen kívül hagyó havi árváltozás 0,3 százalék emelkedés lett novemberben a várt 0,1 százalék növekedés helyett. Az előző hónapban, októberben 0,5 százalék volt a termelői árak havi emelkedésének a mértéke energia és élelmiszerárak nélkül.

Az egy évvel korábbihoz képest a vártnak megfelelően 2,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak novemberben a Egyesült Államokban, a termelői maginfláció pedig 2,7 százalék volt. Októberben 2,9 százalék volt a termelői árak éves emelkedése, a maginfláció pedig 2,6 százalék.

A termelői árak novemberi változása az inflációs nyomás enyhülésére utal, ami a monetáris szigorítás ütemének a mérséklésére késztetheti az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszert, a Fed-et.
https://www.bls.gov/news.release/ppi.nr0.htm
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!