OGY - Cáfolta az önkormányzatok ellehetetlenüléséről szóló állításokat a PM államtitkára

Gazdaság, 2020.06.24

Az önkormányzati rendszer pénzügyi helyzete stabil, a településeket a gazdasági visszaesés ellenére sem fenyegeti az ellehetetlenülés - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának szerdai ülésén.

Banai Péter Benőt a bizottság ellenzéki tagjai kérdezték a települések helyzetéről. Válaszában az államtitkár többek között kitért arra, hogy az önkormányzatoknak készpénz- és betétállománya 2019 végén elérte a 800 milliárd forintot, állampapír-állományuk összege 285 milliárd forint. Utóbbin belül a főváros részesedése különösen jelentős, 180 milliárd forint volt az első negyedévben.

A csaknem 3200 önkormányzat szabadon vethet ki települési adókat, de körülbelül csak százan éltek ezzel a lehetőséggel. A válság persze az állami költségvetésen túl hátrányosan érinti a településeket is, de a működésük semmiképp nincs veszélyben - tette hozzá. A bizottsági ülésen a DK javasolta az ingyenes védőoltások kiterjesztését, a méltányossági nyugdíj keretének emelését és korlátozott mértékben a közüzemi szolgáltatások ingyenességét.

A módosító javaslatokat a bizottság elutasította, és Banai Péter Benő sem tartotta azokat indokoltnak. Véleménye szerint ingyenes védőoltásokban évről évre többen részesülnek, miután a kormány jelentősen bővítette az érintettek körét. A méltányossági nyugdíjkeret emelése helyett a 13. havi nyugdíj visszaállítását tekinti megoldásnak.

A befizetett járulékokra és a ledolgozott évekre alapuló nyugdíjszámítás igazságos, szabályai nem változtak, az utóbbi években nyugdíjba vonulók az egyre növekvő béremelkedés miatt magasabb juttatásra jogosultak - tette hozzá.

A közüzemi szolgáltatások ingyenességét az államtitkár azért utasította el, mert úgy véli, hogy a rezsicsökkentés jelentős kiadásoktól mentesítette a háztartásokat, az alacsony közüzemi díjakat az állam központilag garantálja. Szükség esetén az érintettek továbbra is kérhetnek segítséget az önkormányzatoktól, hiszen a települések rendelkeznek az ehhez szükséges forrásokkal - hangsúlyozta az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!