OGY - Elfogadta a gazdasági bizottság a GVH és a KH éves beszámolót

Gazdaság, 2020.05.27

Elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal(GVH) és a Közbeszerzési Hatóság (KH) 2019-es beszámolóit a Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdán.

A GVH elnöke úgy értékelte, hogy tavaly eredményesen léptek föl a gazdasági erőfölényre építő és a versenykorlátozó visszaélésekkel szemben. Rigó Csaba Balázs hozzátette, hogy a hivatal részt vállalt a fogyasztóvédelemben is, így többek között gyermekeket célzó, vagy fenntarthatóságot hirdető reklámokat ellenőrzött, illetve a járványveszéllyel összefüggő eseteket vizsgált.

Tavaly 97 versenyhivatali eljárás zárult le. Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 22 ügyben, versenykorlátozás miatt 13 ügyben, erőfölénnyel visszaélés miatt 3 ügyben ítélkeztek, és 59 összefonódásról döntöttek. A versenyfelügyeleti bírságok összege csaknem 8,3 milliárd forint. Kartellügyekben 3,4 milliárd forint, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt 4,9 milliárd forint büntetést szabtak ki.

A fogyasztókat illető pénzbeli kötelezettségvállalások értéke 600 millió forintra nőtt. Rigó Csaba Balázs a hosszú bírósági eljárások kiváltására bővítené a jogsértést elkövető cégeket terhelő közvetlen kompenzációt.

A GVH az elnöki beszámoló szerint önkéntes vállalásként rendezvényekkel, kiadványok megjelentetésével, tájékoztató kampánnyal járult hozzá a versenykultúra javításához.

A kartellek visszaszorítását eredményezheti a KH-val kötött együttműködési megállapodás, emellett a digitális gazdaság ellenőrzése is egyre jelentősebb feladat - tette hozzá a hivatal vezetője, aki az informatikai alkalmazások kiterjesztésétől várja az ügyintézés felgyorsítását.

Az ülésen a KH elnöke a kis- és közepes vállalkozások (kkv) térnyerését emelte ki a 2019-es közbeszerzések összesítéséből. Kovács László közölte, hogy tavaly 9837 közbeszerzési eljárás zárult eredménnyel 3430 milliárd forint értékben. Előbbi 5 százalékkal kevesebb, utóbbi 4,1 százalékkal több, mint 2018-ban. Közbeszerzési érték alapján 2019-ben a kkv-k többséget értek el az összes eljáráson belül.

Egy kiírásra átlagosan több mint 5 ajánlat jutott, ami a hivatal vezetője szerint azt igazolja, hogy Magyarországon biztosított a közbeszerzési verseny. Hozzátette, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya uniós eljárásrendben 6 százalékra, nemzeti eljárásrendben pedig 1 százalék alá, vagyis szinte elhanyagolható mértékűre csökkent.

A versenyhelyzet fenntartásához a KH a közbeszerzési hirdetmények ellenőrzésével is hozzájárul. A hatóság tavaly 25 ezer közbeszerzési hirdetményt ellenőrzött, és csaknem ugyanennyi hiánypótlást rendelt el. A közbeszerzési szerződések ellenőrzése 21 jogorvoslati eljárás kezdeményezéséhez és 220 millió forint bírsághoz vezetett. Kovács László fontosnak tartja kiterjeszteni a teljesítések vizsgálatát, és ebben a GVH segítségére is számít. Kiemelte a tájékoztatás jelentőségét is a szervezet munkájában, mivel úgy látja, hogy a közbeszerzések tisztaságát elsősorban nem büntetéssel, hanem megelőző felvilágosítással lehet a legjobban megőrizni.

A bizottság fideszes elnöke szerint az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt érdeke az átlátható közbeszerzési rendszer. Bánki Erik üdvözölte, hogy a GVH és a KH együttműködése 2019-ben szorosabbá vált, és hatékonyabban léphetnek föl a visszaélésekkel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!