OGY - Varga Mihály: 55 milliárd forint jutott a kisvállalkozásokhoz a munkahelyteremtési programban

Gazdaság, 2019.11.12

A kisvállalkozások támogatása érdekében indított munkahelyteremtési program 2011-es indulása óta 55 milliárd forint támogatást kaptak a kisvállalkozások - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában kedden.

Hozzátette: a támogatással 28 ezer új munkahely jött létre, és közel 4700 kisvállalkozás kapott támogatást.

Most a kisvállalkozások támogatása érdekében megindított munkahelyteremtési programok újabb köre zárult le, ebben mintegy 150 vállalkozás összesen 2,4 milliárd forintos mukahelyteremtési támogatást kapott - ismertette a pénzügyminiszter.

Varga Mihály beszélt a magyar gazdaság erőteljes növekedéséről is, azt mondta, a második negyedéves 5,2 százalékos magyar bővülés Írország után a 2. legmagasabb az EU-ban. A környezet támogató, a hitelminősítők is visszaigazolják a pozitív kilátásokat - tette hozzá. A munkanélküliség 3,5 százalék, a foglalkoztatottsági ráta 70,3 százalék ami szintén kedvező. A reálkeresetek is szépen nőttek, tavaly 8,3 százalékos volt a bővülés, azaz egyhavi bérrel több jut mindenkinek, ez idén is folytatódik. Idén az első 8 hónapban a reálkeresetek 7 százalékkal nőttek - sorolta. Ezt a kiskereskedelmi forgalom is visszatükrözi, ami hat éve folyamatosan nő.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a lakossági megtakarítások állománya is emelkedett.

Elmondta: az unió legalacsonyabb társasági adója van Magyarországon, és a szociális hozzájárulás is csökkent, 17,5 százalékra, ami jelentős támogatás a cégeknek.

Közölte, 360 ezer kisadózó vállalkozás van, 41 ezer kisvállalati adó hatálya alá bejelentkezett vállalkozás. Jövő január elsejétől a kiva mértéke tovább csökken, 12 százalékra. Az adófeltöltés rendszere megszűnt, ez is jelentős segítség a vállalkozásoknak, ahogy az is, hogy a reklámadó megszűnt, a szálláshelyszolgáltatás áfakulcsa pedig 5 százalékra csökken.

Arról is beszélt, a Hitelgarancia Zrt.-nél lévő garanciaalapok feltőkésítésével a vállalkozások kedvezőbb feltételekkel tudnak majd hitelhez jutni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!