Okos eszközökkel gyárt jobb minőségű autóüvegeket a tatabányai AGC

Gazdaság, 2024.06.07

Egymilliárd forintos fejlesztést hajtott végre tatabányai üzemében a japán tulajdonú AGC autóüveggyár, hogy az eddiginél jobb minőségű hátsó ablakokat gyárthasson - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Tábori Krisztián termékbevezetési igazgató az MTI-nek elmondta, az új eljárások segítségével minimálisra lehetett csökkenteni a nem megfelelő minőségű termékek arányát.

Így megfeleltek többek között annak a kihívásnak, hogy egy 600-700 Celsius fokon meghajlított, körülbelül egy négyzetméteres hátsó autóablakot fél milliméteres tűréssel sorozatban tudjanak gyártani. Ehhez új mérőeszközöket, adatmonitorozó készülékeket kellett kifejleszteni és rendszerbe állítani.

A kutatás-fejlesztési projekt másik célja az volt, hogy az AGC még a tervezett próbagyártás előtt, a bevezetni kívánt autóüveg tulajdonságait előre modellezve fel tudjon készülni a termelésre, lerövidítse a termékfejlesztés idejét.

A társaság a beruházáshoz a Széchenyi Terv Plusz program "Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" című felhívásán 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

Az AGC Glass Hungary Kft. tatabányai ipari parkban lévő üzeme 66 ezer négyzetméter alapterületű, ebből 58 ezer négyzetméteren gyártás, 8 ezer négyzetméteren az autóüvegekhez kapcsolódó kiegészítő alkatrészek szerelése folyik.

Az üzem 700 embert foglalkoztat, évente 10-11 millió oldalüveget és 2,5-3 millió hátsó szélvédőt gyárt. A gyártás rugalmasságát növeli, hogy a telephely közvetlen közelében 7500 tonna síküveg nyersanyagot tárolnak. A tatabányai gyár területét naponta 70, késztermékkel megrakott kamion hagyja el.

A nyilvánosan elérhető cégbeszámolók szerint az AGC Glass Hungary Kft. 2021-ben 32,2 milliárd forint árbevétel ért el, 5,9 milliárd forint adózott eredménnyel, a 2022-es árbevétel 43,6 milliárd forint volt, 7,9 milliárd forint adózás utáni eredménnyel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!