Októberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Gazdaság, 2018.12.05

Az euróövezetben a vártnál némileg nagyobb mértékben nőtt októberben a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal bővült szeptemberhez képest az euróövezetben és 0,1 százalékkal nőtt az Európai Unióban.

Elemzők szerényebb, 0,2 százalékos növekedést vártak októberre az euróövezetre.

Szeptemberben az euróövezet 19 tagállamában 0,5 százalékkal, az Európai Unióban 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest.

Októberben a tavalyival összevetve naptári kiigazítással az euróövezetben 1,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, az Európai Unióban pedig 2,1 százalékkal.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Szlovéniában regisztrálták októberben, 7,9 százalékosat. Portugáliában 2,3 százalékkal, Ausztriában 1,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben az előző havihoz képest.

A legnagyobb havi csökkenés Finnországban volt, 2 százalékos, Dániában és Svédországban pedig egyaránt 1,2 százalékos.

Éves alapon Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom októberben, 13,3 százalékkal. Írországban 8,4 százalék, Litvániában pedig 7,3 százalék volt októberben a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése.

Máltán 2,3 százalékkal, Finnországban 1 százalékkal, Luxembourgban pedig 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberben az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarországon az októberi kiskereskedelmi forgalomnövekedés 0,5 százalék volt havi és 5,7 százalék éves összevetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!