Októberben nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben

Gazdaság, 2018.12.04

Októberben nőttek az ipari termelői árak az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy októberben 0,8 százalékkal nőttek az ipari termelő árak az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában és 0,7 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában.

Szeptemberben mindkét térségben 0,6 százalék volt az ipari termelő árak havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 4,9 százalékkal, az Európai Unióban 5,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak októberben. Szeptemberben az éves növekedés az euróövezetben 4,6 százalék, az EU-ban 4,9 százalék volt.

A piac az ipari termelői árak ténylegesnél kisebb, 0,5 százalékos havi és 4,5 százalékos éves növekedését várta októberre az euróövezetben.

A legnagyobb havi növekedést Belgiumban (+3,6 százalék), Olaszországban(+1,8 százalék), Romániában (+1,6 százalék) és Szlovákiában (+1,3 százalék) mérték.

Magyarországon 0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak októberben havi bázison, a szeptemberi 0,8 százalék után.

A legnagyobb havi csökkenés Észtországban volt, 0,8 százalékos, Lettországban 0,6 százalékos, Szlovéniában 0,2 százalékos és Cipruson 0,1 százalékos.

A legnagyobb éves növekedést októberben Belgiumban regisztrálták, 10,4 százalékosat. Dániában 9,9 százalékkal, Magyarországon 8,4 százalékkal, az Egyesült Királyságban 7,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az egyetlen ország, ahol októberben éves csökkenés jegyeztek fel, Írország volt (-2,7 százalék).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!