Öt és fél éves mélyponton az euróövezeti magánszektor növekedése januárban

Gazdaság, 2019.01.24

Az elemzők által várt enyhe gyorsulás helyett öt és fél éves mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme januárban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek tanúsága szerint.

A csütörtökön ismertetett előzetes adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,7 pontra, 66 havi mélypontra süllyedt a decemberi 51,1 pontról. Elemzők enyhén javuló adatra, 51,4 pontra számítottak januárról.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 50,8 pontra, 65 havi mélypontra zuhant a decemberi 51,2 pontról. Elemzők emelkedő mutatót, 51,5 pontot vártak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 50 havi mélypontra, 50,5 pontra esett a decemberi 51,4 pontról. Elemzők a decemberivel megegyező, 51,4 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország magánszektorának teljesítménye némileg javult decemberhez képest.

Németország esetében az összetett beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra emelkedett a decemberi 51,6 pontról, jobb lett a szakértők által várt 51,9 pontnál. A szolgáltatóipari BMI 51,8 pontról 53,1 pontra javult, a feldolgozóipari ugyanakkor 51,5 pontról 49,9 pontra süllyedt.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében a vártnál sokkal rosszabbak lett az előzetes összetett BMI mutató, még távolabb került a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos küszöbtől.

Az összetett BMI értéke 47,9 pontra süllyedt januárban a decemberi 48,7 ponttól. A szakértők 51 pontra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 49,7 pontról 51,2 pontra emelkedett, a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index viszont 49 pontról 47,5 pontra süllyedt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza úgy vélte, hogy a januári előzetes adatok alapján 0,1 százalék lesz a GDP-növekedés üteme az első negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!