Ötmilliárd forintra pályázhatnak a víziközmű cégek

Gazdaság, 2018.12.18

Ötmilliárd forinttal járul hozzá az energiatakarékosabb és környezetkímélőbb víziközmű-berendezések beszerzéséhez a kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kiírt pályázaton a fenntarthatóságot segítő eszközökre akár 50 százalékos támogatást is igényelhetnek a szolgáltatók - közölte az ITM az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a kormány olyan beruházások megvalósítását kívánja elősegíteni, amelyek egyaránt mérséklik a szolgáltatók rezsiköltségeit, és csökkentik a közművek környezetszennyező hatását. A számítások szerint az egyes fejlesztésekkel akár 5-10 százalékos pénzügyi megtakarítás is elérhető.

A pályázat keretében a tárca költségvetési forrásból a teljes költség 50 százalékát, vagy legfeljebb 250 millió forintot biztosít a víziközmű-rendszerekhez olyan energiatakarékos eszközök beszerzésére, amelyekkel az energiahatékonyság javítása mellett csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Az elnyert forrásokból a szolgáltatók kicserélhetik a nem megfelelő hatásfokú szivattyúkat, szennyvíztisztító-telepi fúvóberendezéseket, szennyvíziszap-víztelenítő berendezéseket és egyéb speciális eszközöket. Lehetőség van a biogáz-felhasználás hatékonyságának javítására és technológiai villamosenergia-mérő eszközök kialakítására is. A pályázat keretében a tárca támogatja az egyedi napelemek telepítését, amelyeket hálózatra nem kapcsolódó villamosenergia-termelés céljából létesítenek az adott víziközmű-rendszer kiegészítésére.

A támogatási igényt a pályázók 2019. február 1-től 2019. február 28-ig adhatják be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!