OTP Egészségpénztár: a munkáltatói hozzájárulás visszaesése ellenére nőttek a befizetések

Gazdaság, 2020.02.27

Az OTP Egészségpénztárhoz érkező befizetések a munkáltatói hozzájárulások visszaesése ellenére 2,6 százalékkal, a kifizetések pedig több mint 5 százalékkal nőttek tavaly az előző évihez képest. A kifizetések emelkedésében egyre nagyobb szerepük van az egészségügyi ellátásoknak és szűréseknek, a lakáshitel támogatásnak, valamint a gyermekszületéshez és -neveléshez kötődő ellátásoknak - közölte a pénztár csütörtökön az MTI-vel.

Míg két évvel ezelőtt 10,9 milliárd forintot tettek félre a pénztártagok és munkáltatóik az egészségükkel kapcsolatos költségekre, tavaly már 11,81 milliárd forintot. A bővülés elsősorban az egyéni befizetéseknek köszönhető: a pénztártagok az elmúlt 12 hónapban több mint 9 milliárd forintot fordítottak egészségügyi öngondoskodásra, ami 28 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

A munkáltatók tavaly 2,1 milliárd forinttal járultak hozzá dolgozóik egészségügyi öngondoskodásához, befizetéseik - elsősorban a kedvezőtlen cafeteria jogszabályi változások következtében - 45 százalékkal csökkentek az előző évihez képest.

Az OTP Egészségpénztár több mint 260 ezer tagja 2019-ben több mint 10,3 milliárd forintot használt fel megtakarításaiból, 5,7 százalékkal többet, mint az előző évben. A legnagyobb összeget továbbra is gyógyszervásárlásra, magánegészségügyi költségekre, illetve gyógyászati segédeszközökre fordították a pénztártagok, ugyanakkor egy év alatt 37 százalékkal bővült az úgynevezett önsegélyező szolgáltatások, többek között a születési támogatás, vagy éppen a lakáshiteltörlesztés igénybevétele is.

"Jó évet zártunk, de ezért meg is kellett dolgoznunk" - hangsúlyozta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója a közleményben. A pénztár folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, tavaly többek között megújította online felületeit, valamint bevezette a Hello Egészség egészégbiztosítási csomagot. A célzott támogatások fejlesztésével, valamint az újabb biztosítási csomagok elérhetővé tételével szeretnék tovább ösztönözni a munkáltatói befizetéseket is. Úgy látják, hogy a munkáltatók által nyújtható célzott támogatások 2019-ben kiforrtak, és idén már bizonyíthatnak a piacon kedvező adózásukkal - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!