OTP: jó eredményeket ért el, megfelelt a kihívásoknak a csoport

Gazdaság, 2021.05.07

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport idén az első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak  - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Bencsik László szerint már közel van a járvány negatív hatásának megszűnése; a második fél évben gyorsan felfutó fogyasztással, csökkenő munkanélküliséggel, dinamikus gazdasági környezetre számítanak a csoport minden országában; nagyon prosperáló időszak várható. A második negyedévben minden országban az első negyedévihez hasonló adatokat várnak.

Elmondta, hogy nem okozott jelentős problémát a hiteltörlesztés újraindulása azokban az országokban, ahol az első negyedévben véget ért a moratórium: az ügyfelek rendben elkezdtek fizetni. Az előforduló problémákat a bank tudta kezelni.

A csoport teljesítménye pozitív: minden nagyobb csoporttag eredménye javult negyedéves és éves összevetésben egyaránt, nominális értelemben kiemelkedett a bolgár és szerb bankok eredménynövekedése - sorolta. A külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása a negyedéves korrigált profiton belül 47 százalékot tett ki, ami 16 százalékpontos javulás az egy évvel ezelőttihez képest - ismertette. Az első negyedévben minden leánybank nyereséges volt, a legnagyobb javulás éves alapon abszolút értékben a bolgár és orosz leánybankok eredményében volt. Sikeresnek nevezte a csoport két szerbiai bankjának integrációs folyamatát, ami a járványidőszak nehézségei ellenére időre és a költségkereten belül zárult.

Megerősítette a menedzsment korábbi előrejelzését, miszerint idén a kockázati költség alacsonyabb lesz, és az állománynövekedés a tavalyi 9 százalékhoz hasonló lesz, a nettó kamatmarzs csökkenése folytatódhat.

Kiemelte: számottevően javult a konszolidált eredmény, köszönhetően döntően a kockázati költségek mérséklődésének és a hitelállomány növekedésének. A teljesítő hitelállomány árfolyamszűrten 2 százalékkal nőtt, csoportszinten is kiemelkedő volt a magyar fogyasztási hitelek 7 százalékos növekedése, és folytatódott a lakáshitelek és a vállalati hitelek bővülése is. A konszolidált ügyfélbetétek 3 százalékkal, közel 500 milliárd forinttal nőttek, ezen belül a növekedés javarészt a magyarországi betétek 4 százalékos bővülésének köszönhető.

Az elmúlt öt negyedévben volatilis volt az eredmény, lényegében változatlan portfólióminőség mellett. Ennek ellenére a csoport a várható veszteségekre tartalékot képzett. Idén az első negyedévben ilyen újabb kockázati költség nem volt, a törlesztési moratóriumnak nem volt érdemi eredményhatása. Magyarországon még tart a moratórium, ahol már lejárt, ott sem látnak érdemi portfólió romlást, a horvát piacot kivéve. Felidézte: tavaly az első negyedévben 92 milliárd forint volt a kockázati költség, idén mindössze 8,5 milliárd, vagyis 91 százalékkal kevesebb.

A jelzáloghitelek kereslete 35 százalékkal nőtt éves összevetésben, aktív az ingatlanpiac, erős a hitelezés. A személyi hitelek bővülése is kétszámjegyű volt. Az OTP megtartotta a 30 százalék feletti piaci részesedését a jelzálog és személyi hitelek kihelyezésében. A mikro és kisvállalati hitelek 14 százalékkal nőttek az Nhp hajrá! programban mutatott kiemelkedő aktivitással, az OTP vállalati hitelpiaci részesedése átlépte a 17 százalékot március végén.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikált nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján a bankcsoport korrigált konszolidált adózott eredménye 117,3 milliárd forint volt, 49 százalékkal jobb az előző negyedévinél, és 268 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél. A csoport összes bevétele 301,1 milliárd forint volt az első negyedévben, ami 2 százalékos csökkenés az előző negyedévhez, illetve 6 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest. A nettó kamatbevétel meghaladta a 203 milliárd forintot, ami 3 százalékkal több az előző negyedévinél, és 1 százalékkal az egy évvel korábbinál. A nettó díjak és jutalékok csaknem 72 milliárd forintot tettek ki, ez 13 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, de 4 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit. A bank mérlegfőösszege 24 307 milliárd forintra emelkedett, negyedéves szinten 4 százalékkal, éves szinten 11 százalékkal bővült. A Portfolio.hu szerint minden fontos mutatóban jobbak lettek az OTP eredményei az elemzők által vártnál, a rekordot a tavalyi harmadik negyedéves 117,7 milliárd forint jelenti, így az idei első negyedév 117,3 milliárd forinttal minden idők második legjobb eredménye lett.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki zárásra a részvények ára 115 forinttal, 0,81 százalékkal 14 230 forintra erősödött, forgalmuk 6,8 milliárd forintot tett ki. Az utóbbi egy évben a legmagasabb árfolyamuk 14 490 forint, a legalacsonyabb 8760 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!