TV műsor

Párizs 15,5 milliárd eurót veszített tavaly a turizmus elmaradásával

Gazdaság, 2021.03.29

Tavaly 15,5 milliárd euró bevételkiesést szenvedett el Párizs és környékének vendéglátó- és szállodaipara a járvány miatt lecsökkent forgalom következtében a regionális turisztikai hivatal hétfői jelentése alapján.

A turisztikai és üzleti céllal érkező látogatók száma az átlagos 50 millióról mintegy kétharmadával, 17,5 millióra csökkent, az ágazat bevétele pedig 6,4 milliárd euróra esett tavaly a 2019-es 22 milliárdról.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások gyakorlatilag felszámolták a tengeren túli érkezéseket. A nyári szezonban, július-augusztusban 18 százalékkal a német turisták tették ki a látogatók legnagyobb csoportját. A második legnagyobb csoportot a brit, a harmadikat a holland, majd a belga és az olasz turisták alkották.

A legkedveltebb turisztikai célpontok, például a Versailles-i kastély vagy a Musée d'Orsay is hatalmas forgalomkiesést szenvedtek el. A múzeumok 140 napig voltak bezárva tavaly, a Louvre látogatottsága így 72 százalékkal, a Versailles forgalma pedig 76 százalékkal csökkent 2019-eshez képest.

A szállodák többsége az üzleti és turisztikai utazók elmaradása miatt március közepe és május vége között, valamint október végétől kénytelen volt bezárni. A tavaly teljes évben a vendégéjszakák Párizs térségében 68 százalékkal csökkentek a 2019-eshez képest. A bérlakások és apartmanok forgalma kevésbé, 55 százalékkal csökkent. A nemzetközi utazók kiesése elsősorban a párizsi belvárosi hotelek, valamint a luxusszállodák forgalmát vetette vissza.
http://pro.visitparisregion.com/Outils-et-Presse/Presse/Communiques-de-presse/Communique-de-presse-Bilan-2020-de-l-activite-touristique-a-Paris-IDF
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!