Parragh László: a kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar

Gazdaság, 2019.11.14

A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögött sok esetben bujtott munkaszerződés van, többek között erre hívta fel a figyelmet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége csütörtöki ülésén, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az MTI-nek.

Kifejtette, sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalóit, hogy katá-s adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik. A "bujtatott munkavállaló" szempontjából hátrány, hogy nyugdíjazásakor a kata alapján fogják megállapítani a nyugdíját, amely így nagyon alacsony lesz. Ez rövidtávon nem tűnik kockázatosnak, de a későbbi életminőség szempontjából gondot jelenthet - tette hozzá.

A kamara nem tartja szerencsésnek, ha valaki nem vállalkozóként választja a katá-t, hanem munkavállalóként kényszerül bele ebbe a helyzetbe.

A kata jó megoldás, méltán népszerű adónem a kisvállalkozók körében, de orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget - mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke kitért arra, a kamara elnöksége felhívta a figyelmet, hogy van néhány "cölöp" a gazdaságban, amely a fenntartható növekedés feltétele. Ha ezek közül bármelyik kiesik, az később gondot okozhat. Ilyen például a kiszámíthatóságot jelentő fegyelmezett költségvetési politika, a munkára ösztönző adópolitika, az árfolyam-stabilitás, a fenntartható hitelezés, a kiszámítható jogszabályi környezet, bürokrácia csökkentés, a tudásalapú gazdaság irányába való elmozdulás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!