Pénziránytű Alapítvány: két év alatt megduplázódott a pénzügyileg tudatosan tervezők száma

Gazdaság, 2020.07.03

Jelentősen javult a magyar háztartások anyagi stabilitása a két évvel ezelőtti szinthez képest, és a duplájára nőtt azok száma, akik tudatosan tervezik a pénzügyeiket - közölte a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel pénteken.    

Az alapítvány felmérései szerint 2018-ban a háztartások alig fele volt képes fedezni egy jelentősebb kiadást külső segítség nélkül, 2020-ban viszont már 73 százalékuk. A pénzügyi problémákkal küzdők aránya nem nőtt, viszont az eladósodás elkerülése, és a takarékoskodás felértékelődött. A 2018 előtti vizsgálatok még azt mutatták, hogy az emberek egyre könnyelműbben költekeztek - tették hozzá.

A pénzügyi tudatosság erősödéséhez feltehetően hozzájárult a koronavírus által okozott anyagi bizonytalanság is. Válság idején az emberek jobban odafigyelnek a pénzügyeikre, tudatosabban terveznek, míg az életszínvonal emelkedésével sokan megfeledkeznek a megtakarításokról - írták.

A Pénziránytű Alapítvány 2010 óta negyedik alkalommal mérte fel a magyar lakosság pénzügyi ismereteit és pénzügyi tudatosságát májusban. A vizsgálatok megerősítették, hogy szükség van az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítása - olvasható a közleményben. A Pénziránytű Alapítvány azt ígéri, hogy komplex, az általános- és középiskolásokat, valamint tanáraikat célzó oktatási programjait továbbra is ezekhez a célokhoz igazítja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!