Pénzügyminisztérium: tovább erősödnek Magyarország és Svájc gazdasági kapcsolatai

Gazdaság, 2022.01.21

A Magyarországon működő svájci vállalatok elkötelezettek maradtak hazánk mellett a járvány okozta gazdasági visszaesés idején is - jelentette ki Varga Mihály, miután svájci kollégájával, Ueli Maurer pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést Bernben.

A Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: Svájc a 11. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek több mint 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

A kormány támogatásával a válság alatt közel 4 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg svájci cégek, amellyel 1800 magyarországi munkahely megtartásához járultak hozzá - hangsúlyozta a magyar pénzügyminiszter. Hozzátette: a hazánkban működő több mint 800 svájci vállalat többsége a beruházások folytatása, bővítése mellett döntött az elmúlt időszakban.

Varga Mihály kifejtette: a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok is jó ütemben fejlődnek, az áruforgalom az elmúlt év első 10 hónapjában 4,2 százalékkal emelkedett. Mint mondta: a Magyarország és Svájc közötti politikai együttműködés az elmúlt években jelentősen élénkült, és egyre több fontos kérdésre terjed ki, mindkét ország elkötelezett a nemzeti szuverenitás, az illegális migráció megállítása és a nemzeti kisebbségek védelme mellett.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a svájci magyar diaszpóra különleges összekötő kapocs, az 1956-os forradalom után ide menekülő magyarok befogadó hazát találtak, munkát vállaltak, és hozzájárultak Svájc előrejutásához.

Varga Mihály legutóbb tavaly júniusban találkozott Ueli Maurerrel Budapesten, akkor egyebek között a globális minimumadóról egyeztettek. Ezzel kapcsolatban októberben fontos eredmény született a nemzetközi tárgyalásokon: a megállapodás nem jelent adóemelést Magyarországon, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét, és megvédi a magyar emberek munkahelyét - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium közleménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!