Pénzügyminisztérium: újabb elismerés Magyarországnak a zöld kötvények kibocsátásáért

Gazdaság, 2021.04.21

Komoly elismerésben részesült Magyarország, történetének első - tavalyi - zöld kötvény-kibocsátásáért - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szerdán.

A szaktárca közleményében ismerteti: a Climate Bonds Initiative (CBI) nemzetközi non-profit szervezet 'Climate Bonds Awards' virtuális díjátadóján Magyarországot mint szuverén zöldpiaci úttörőt díjazták.

Az újabb elismerés azt mutatja, hogy hazánk klímavédelmi törekvéseit nemzetközi szinten is méltányolják - mutat rá közleményében a PM.

Az elismerést Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár vette át virtuálisan, aki egyben a magyar Zöld Kötvény Programot felügyelő Irányítóbizottság elnöke is.

A CBI 2016 óta adja át díjait, a kategóriák száma évről-évre bővül, 2021-ben 23 kategóriában hirdettek nyerteseket. Idén a fenntartható pénzügyi szektorban a szervezetek, kormányok 2020-ban tett erőfeszítéseit és eredményeit ismerték el. A korábbi években díjat vehetett át Belgium, Franciaország, valamint Lengyelország.

Magyarország tavaly az elsők között bocsátott ki zöld kötvényt: az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK Zrt.) által 2020. június 2-án kibocsátott, euróban denominált 15 éves futamidejű - a neves díjjal most elismert - kötvényekből befolyó összegek kizárólag "zöld" beruházásokra használhatók fel. A kitűzött klímavédelmi célokat a kibocsátás előtt, a teljesülést pedig allokációs és hatásvizsgálati jelentésekben kell bemutatni a befektetőknek.

A szervezet Gion Gábor államtitkárt idézve kiemelte: Magyarország Zöld Kötvény Keretprogramja és a kibocsátott zöld kötvények döntő lépéseket jelentenek az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése elleni küzdelemben.

Az ÁKK Zrt. 2020-ban az euró mellett japán jenben is bocsátott ki zöld kötvényeket, idén pedig április 22-én a Föld napjára zöld forint kötvények kibocsátásával készül - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!