Planet 2021 - Az MNB a "legzöldebb" pénzügyi intézményeket, valamint a tudományos kiválóságokat díjazta

Gazdaság, 2021.12.01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként megrendezett Közép-európai zöld pénzügyi konferencián átadta a pénzügyi szervezeteknek szóló Zöld Pénzügyek Díjakat és a tudományos élet kiválóságainak szóló Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat szerdán.

A jegybank tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Zöld Bank Díjat az MKB Bank Zrt.-nek ítélte oda, a Zöld Biztosító és Pénztár Díjat az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt., a Zöld Befektetési Alapkezelő Díjat az Erste Alapkezelő Zrt. kapta.

A Nemzetközi Zöld Pénzügyek Életműdíjat Naoyuki Yoshino, a tokiói Keio Egyetem emeritus professzora kapta, akinek munkássága az elbíráló grémium szerint áttörő eredményeket hozott a zöld pénzügyek tudományos kutatása területén.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Nagydíjjal Naffa Helenát jutalmazták, akinek publikációs tevékenysége több zöld pénzügyi kutatási területen is mintaértékű a magyar kutatók számára.

A Zöld Pénzügyi Talentum Díjat Molnár Kata kutató kapta, akinek területe a vízgazdálkodás és a klíma adaptáció, valamint a befektetési portfóliók és gazdasági szektorok vízkockázati elemzése.

A Zöld pénzügyi kutatási kezdeményezés díját Parádi-Dolgos Anett kutatócsoportja nyerte el. A csoport green finance megoldásokra összpontosító kutatása komoly hatással lehet a jegybank szerint a hazai gazdaságra és bankrendszerre fenntarthatósági szempontból.

Az MNB a Zöld Bank Díj elbírálásakor a zöld hitelkihelyezések mértékét, az intézmények által birtokolt zöldkötvény portfóliót, valamint az intézmények klímaváltozás hatásainak való kockázati kitettségértékét vette figyelembe - ismertették.

A Zöld Biztosító és Pénztár Díj, valamint a Zöld Befektetési Alapkezelő Díj esetében az intézményeknél elérhető, fenntarthatósági (ESG) szempontokat érvényesítő alapok, portfóliók számát, valamint az azokban kezelt vagyon mértékét vették számításba.

A Zöld Pénzügyi Tudományos Díjakat egy, tudósokból és a monetáris tanács egyes tagjaiból álló grémium ítélte oda - olvasható a jegybank közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!