PM: Magyarország a járvány utáni időszakban is vonzó termelési és befektetési célpont marad

Gazdaság, 2020.06.23

A magyar gazdaság erős alapjai továbbra is jelentős mozgásteret biztosítanak a kormány válságkezelő intézkedéseihez - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak a járványhelyzetet követő első ülése után. Mint fogalmazott: a korábbi évek dinamikus növekedésének is köszönhetően jut elegendő forrás a gazdaság újraindításához.

A járvány utáni gazdaságvédelmi lépések kidolgozásáért és megvalósításáért felelős operatív törzs június 24-én tartja alakuló ülését - jelentette be a pénzügyminiszter.

Bár hazánkban a koronavírus terjedése nagymértékben lelassult, a világban továbbra is számos gócpont van - hangzott el az ülésen a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

A kilábalásnak többféle forgatókönyve lehet, annak lefutását egyelőre a járvány "vezérli" - fogalmazott Varga Mihály.

Magyarország - hasonlóan az Európai Unió tagállamainak többségéhez - áprilisban túljuthatott a gazdasági mélyponton.

A jelenlegi és a 2008-as helyzetet összevetve elmondható, hogy Magyarország gazdasági fundamentumai ma lényegesen erősebbek. Míg például 2008-ban 1,1, addig 2019-ben - az unió egyik éllovasaként - 4,9 százalék volt a bruttó nemzeti össztermék (GDP) növekedése. Hasonlóan kedvezően alakult a foglalkoztatottak száma, jelentősen csökkent a háztartások hitelállománya, valamint az államháztartás GDP-arányos hiánya, miközben a külső adósság 52,6 százalékról 7,9 százalékra esett vissza.

A kormány időben meghozott gazdaságvédelmi intézkedései mintegy 3,7 százalékponttal járulnak hozzá a GDP-hez, érdemben fékezve ezzel a visszaesést. A munkahelyek megőrzése, a kiemelt ágazatok védelme, a munkáltatók adóterheinek csökkentése, a fizetési moratórium, az állami garancia- és egyéb hitelprogramok biztosítják a válságból való mielőbbi kilábalást - közölte.

Jelenleg több mint négyezer milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, az utóbbi hetekben növekedésnek indult a kiskereskedelmi forgalom és a munkahelyek számának csökkenése is mérséklődött. A kilátásokról szólva a pénzügyminiszter kijelentette: a termelési láncok rövidülése és a költségelőny miatt Magyarország versenyképességi helyzete tovább javulhat, de azzal is számolni kell, hogy a védekezés és a gazdaság újraindításának költségei miatt átmenetileg nő a költségvetés hiánya.

Az ülésen Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár a svájci IMD (Institute for Management Development) vezetőképző és gazdaságkutató intézet versenyképességi rangsorát ismertetve elmondta, hogy Magyarország a világméretű járvány dacára is megtartotta pozícióját. Magyarország továbbra is vonzó nemzetközi befektetési célpont - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!