PM: nincs megállapodás az eurózóna-költségvetés végleges kereteiről

Gazdaság, 2019.06.14

Csak részmegállapodás született az eurózóna-költségvetés létrehozásáról, a finanszírozás forrásáról és az allokációs kritériumról további egyeztetésekre lesz szükség - jelentette ki a Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

"Számunkra kiemelt szempont, hogy az új költségvetés nem vonhat el forrásokat az eurót még nem használó országoktól, és nem veszélyeztetheti egyéb költségvetési célok finanszírozását, különös tekintettel a kohéziós politikára" - hangsúlyozta.

A tárcavezető az uniós tagállamok minisztereinek tanácskozása (Eurogroup) után elmondta, hogy az eurózóna-költségvetés méretéről az EU hétéves pénzügyi keretének részeként az összes tagállam egyetértésével születik majd döntés. Kérdéses azonban, hogy létrehoznak-e egy kormányközi alapon nyugvó pótlólagos finanszírozási lábat, valamint az, hogy milyen módon veszik figyelembe a relatív fejlettségi szintet és a népességi adatokat - tette hozzá. Megállapodás született viszont arról, hogy folytatódik a bankunió teljes kiépítése, azon belül pedig az Egységes betétbiztosítási rendszer kialakítása.

Varga Mihály kiemelte, hogy a jövő heti uniós állam- és kormányfők tanácskozására előkészített tervezet Magyarország szempontjából megfelelő alapot nyújt a további munkához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!