PM: októberben 181,6 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya

Gazdaság, 2018.11.21

Októberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok - 181,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami alig különbözött (348 millió forinttal alacsonyabb) az egy évvel korábbitól. Az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta a központi alrendszer, ami 260 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál és az éves előirányzat 123,3 százalékának felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM)  szerdán kiadott részletes jelentéséből.

A központi költségvetés tízhavi hiánya 1691,3 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el.

A PM közleménye kitér arra: a gazdaságfehérítő intézkedéseknek és a magas ütemű gazdasági növekedésnek köszönhetően az idei évet folyamatosan növekvő adóbevételek jellemzik. A költségvetés így továbbra is biztosítani tudja a társadalmi célokat szolgáló intézkedések fedezetét, valamint a hazai és uniós forrásból megvalósuló fejlesztések finanszírozását.

A tervezett 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel összhangban a hiánycél változatlanul a GDP 2,4 százaléka - közölte a PM.

A központi alrendszer 2018. október végi 15 672,3 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 1134,4 milliárd forinttal, 7,8 százalékkal magasabbak voltak.

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó bevételek 209 milliárd forinttal emelkedtek, a munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a múlt év azonos időszakában befolyt összeget.

A Pénzügyminisztérium jelentése kiemelte, októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar költségvetésbe, amivel az idén érkezett uniós bevételek összege 472 milliárd forintra emelkedett.

Idén október végéig az általános forgalmi adóból 3241,2 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételnél 440,2 milliárd forinttal magasabb. Társasági adóból az idei év első tíz hónapjában 183,7 milliárd forint realizálódott, ami az előző év azonos időszakától 188,6 milliárd forinttal (50,7 százalékkal) maradt el.

A jövedéki adóból származó bevétel az év első tíz hónapjában 911,7 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 74,0 milliárd forinttal magasabb.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első tíz hónapjában 1789,9 milliárd forint volt, ami 209,0 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérést az okozta, hogy a magasabb bérkiáramlás miatti befizetések is nőttek.

A pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel idén október végéig 191,9 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 12,7 milliárd forinttal lett magasabb.

Az "Uniós programok bevételei" mérlegsorra október végéig 472,0 milliárd forint bevétel érkezett. A keletkezett bevételek túlnyomó része a Széchenyi 2020 Operatív Programokhoz, valamint a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódik.

A központi alrendszer 2018. január-októberi 17 350,3 milliárd forint összegű kiadásai 1394,2 milliárd forinttal, 8,7 százalékkal teljesültek magasabb összegben, mint az elmúlt év azonos időszakában.

A kiadási oldalról a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a novemberi hosszú hétvégére tekintettel a költségvetési szervek már október utolsó napjaiban elindították a bérkifizetéseket, amelyek értéke meghaladta a 100 milliárd forintot és a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, ami mintegy 30 milliárd forintos tétel volt. Októberben folytatódott az uniós kiadások megelőlegezése, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például kiemelt közúti projektek, közúthálózat felújítása, Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program) finanszírozása.

Az uniós programok előirányzatain 1581,5 milliárd forint kifizetés történt, amely az éves előirányzat 65,4 százalékos teljesítését jelenti, a tavalyi 1702 milliárd forinttal, 66,2 százalékkal szemben.

A lakásépítési támogatások 149,6 milliárd forintot tettek ki, amely 9,9 milliárd forinttal többet a tavalyinál, elsősorban a családi otthonteremtési kedvezményt, az adó-visszatérítési támogatást és a jelzáloglevelek kamattámogatását igénylők számának emelkedése miatt.

A családtámogatásokra idén az első tíz hónapban összesen 367,1 milliárd forintot fordítottak, amely a tavalyi kiadásokat 6,5 százalékkal haladta meg. Ebben döntő szerepet játszott az, hogy a családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermekgondozást segítő ellátás, valamint a gyermeknevelési támogatás esetében a novemberi Mindenszentek ünnepére és a hosszú hétvégére tekintettel - az októberben esedékes ellátások mellett - a novemberben esedékes ellátásokat is már októberben kifizették az érintett családoknak. Ez október hónapban összesen 30,3 milliárd forint többletkiadást jelentett.

A bevételek és kiadások egyenlegeként 730,1 milliárd forint összegű nettó kamatkiadás 69,7 milliárd forinttal kevesebb lett az előző év azonos időszakához képest, amit a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázott a minisztérium.

A központi költségvetés adóssága október végéig 2141,4 milliárd forinttal növekedett az idén és 28 888 milliárd forintot tett ki. A forintadósság 2125 milliárddal nőtt, a devizaadósság 17 milliárd forinttal csökkent annak ellenére, hogy az árfolyamváltozás forintban 265 milliárd forinttal növelte az állományt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!