PM: továbbra is Magyarország lehet az EU legnagyobb adócsökkentője

Gazdaság, 2018.12.06

Az uniós tagállamok közül továbbra is Magyarország lehet a legnagyobb adócsökkentő, hiszen idén 290 milliárd forinttal, és várhatóan jövőre is több mint 200 milliárd forinttal mérsékli a közterheket - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Joint Venture Szövetség és a Raiffeisen adókonferenciáján.

Izer Norbert a tárca csütörtöki közleménye szerint a 2019-es adóintézkedések legnagyobb nyerteseinek a kisvállalkozókat nevezte, hiszen január 1-jétől 8 millió forintról 12 millió forintra nő a legkisebb vállalkozások áfamentessége. Az érintett cégek ezzel 10 milliárd forintot spórolnak és az adózásuk is egyszerűsödik, de több pénz marad a nyugdíjasoknál és az őket foglalkoztató társaságoknál is, köszönhetően annak, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozókat csak a 15 százalékos személyi-jövedelemadó terheli januártól.

Az államtitkár arra számít, hogy további 40 milliárd forintot hagy az érintetteknél a hőkezelt (UHT és ESL) tej áfájának 5 százalékra csökkentése, valamint a kétgyermekes családok adókedvezményének havi 5 ezer forintos emelése. Idén sem kell már megfizetni a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót, jövőre megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, a baleseti adó beolvad a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás (eho) pedig a szociális hozzájárulási adóba - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az adórendszert a minisztérium tovább szeretné egyszerűsíteni, hiszen átlagosan még mindig 250 órát fordít egy cég az adóügyek intézésére.

A cafeteria-rendszer változásait összefoglalva elmondta, hogy közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, viszont a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem.

Az Eurostat adatai szerint 2017-ben a közterhek 38,4 százalékra csökkentésével Magyarország érte el a legnagyobb mértékű adómérséklést az EU-ban, miközben az uniós átlag emelkedett - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!