Potápi: külhoni magyarnak lenni erőforrás, kiaknázása versenyelőny

Gazdaság, 2019.09.10

A nemzetpolitika egyik legnagyobb eredménye az a felismerés, hogy külhoni magyarnak lenni erőforrás, amelynek kiaknázásával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Parlamentben az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit átadó ünnepségen.

Az idén 60 pályázó 67 pályázata - köztük 7 erdélyi pályázó - kapott Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet.

Potápi Árpád János kiemelte, dolgoznak az intézményhálózat erősítésén, hogy a magyar oktatás, kultúra, vállalkozás egyet jelentsen mindenütt a minőséggel.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2016 óta több ezer külhoni magyar vállalkozó kapott szakmai és pénzügyi támogatást fejlődési projektje megvalósításához.

Potápi Árpád János kiemelte, az idén a külhoni magyar gyerekek évében támogatják a gyermekbarát tevékenységet megvalósító külhoni magyar vállalkozásokat. Dolgoznak azon is, minél több újabb szakterületen indulhasson el a magyar-magyar együttműködés azért, hogy egységes kárpát-medencei térségben lehessen gondolkodni az oktatásban, kultúrában, gazdaságban egyaránt. Ebben a munkában szerepe van az Érték és Minőség Nagydíjnak, amely a magyar minőséget teszi határtalanná - tette hozzá.

A Miniszterelnökség államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés döntésének értelmében 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ami még nagyobb erőforrást szabadít fel a nemzetben, és még hangsúlyosabban lehet majd az egységet megmutatni.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az Érték és Minőség Nagydíj védjegye objektív mérőszámok alapján úgy igazolja a díjazott termékek és szolgáltatások kimagasló minőségét, hogy közben szimbolikus közösségvállalást kínál a hazai és a kárpát-medencei magyar termelőkkel.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a díjazott pályázatok 40 százaléka az agráriumhoz kötődik. Az Érték és Minőség Nagydíj mutatja azt is, hogy a magyar vállalkozások munkájukkal milyen kiemelkedő eredményeket tudnak elérni - tette hozzá.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke elmondta: a közös nyelv, kultúra, történelmi múlt köteléket jelent, amelyet eszköznek kell tekinteni a lehetőségekkel való éléshez. A magyar kormány nemzetstratégiája fontos számukra, mert az identitás megőrzése mellett nyitott a gazdaság felé a Kárpát-medencében.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója elmondta: a gazdasági életben egyre fontosabb a szerepe azoknak a megkülönböztető jeleknek, védjegyeknek, amelyek kiemelkedő eredményekre, teljesítményekre hívják fel a figyelmet. Az Érték és Minőség Nagydíj címet az elmúlt évhez képest 31 százalékkal több pályázat érdemelte ki. A díjazottak között megtalálható kis- és középvállalkozó, nagyvállalkozás, szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is.

Az alapítók és a kiírók tanácsa külön elismerésben részesített kiemelkedő pályázatokat.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Vállalkozási Nívódíjat a Deka Union Kft. érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Életmű díját idén a Kiírók Tanácsa poszthumusz ítélte oda Lődi Lászlóné lakkfesték ipari szakmérnöknek, a Poli-Farbe Kft. szaktanácsadójának.

Az Érték és Minőség Energiahatékonyságért és Környezetvédelemért Nívódíjat a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. érdemelte ki a budapesti fürdők felújításáért és korszerűsítéséért.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációért Nívódíjjal a Szatmári Konzervgyár Kft. REGE Reformszószok pályázatát jutalmazták.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Innovációs Vezető Nívódíj elismerést idén először Mészáros Antal, a sokszoros szabadalommal rendelkező CSOMIÉP Kft. ügyvezető igazgatója érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Digitalizációért Nívódíjjal az Oktatási Hivatal: DPR AAE Pályaorientációt Támogató Modul megnevezésű pályázatát ismerték el.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Év Felfedezettje a Mag-Log Transport Kft. lett Pénztárca kímélő, óramű pontos logisztika, biztonság, optimális folyamatok, átláthatóság, komplett logisztikai outsourcing megnevezésű pályázatáért.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kommunikációért Nívódíjat az MTVA határon túli tudósítói hálózatának alkotógárdája, az MTI hírszolgáltatásának alkotógárdája, a Hír TV alkotógárdája és a MédiaWorks vidéki napilapjainak központi szerkesztőség érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Nívódíj elismerésben a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága és Simó Klára a Transilvanum Alapítvány elnöke részesült.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat Kárpát Hazáért Életmű Díjat Végh László szociológus, politológus, a somorjai Bibliotheca Hungarica könyvtár létrehozója érdemelte ki.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot 2019-ben a DIAMOND Szervezőiroda Bt., a Hajnal Húskombinát Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft., valamint az erdélyi, mezőcsávási székhelyű SSM & SIU Kft. írta ki és valósította meg. A pályázat fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, kiemelt támogatója a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!