Profitjának jelentős csökkenésére számít a sörgyártó Anheuser-Busch

Koronavírus, 2020.02.27

Profitjának jelentős csökkenésére számít a világ legnagyobb sörgyártója, a belga székhelyű Anheuser-Busch InBev az új koronavírus által okozott járvány miatt.

Az egyebek mellett a Corona, a Stella Artois és a Budweiser márkákat forgalmazó óriásvállalat csütörtökön a tavalyi negyedik negyedéves és éves teljesítményt ismertető gyorsjelentésében arra figyelmeztetett, hogy idén január-márciusban 10 százalékkal csökkenhet kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) a kínai kereslet jelentős csökkenése, illetve a brazil piac gyengesége miatt.

A vállalat becslése szerint január-februárban Kínában 285 millió dolláros bevételkiesést okozott a járvány, az EBITDA-t pedig 170 millió dollárral csökkentette.

Az Anheuser-Busch InBev bevételei a tavalyi negyedik negyedévben éves összehasonlításban 2,5 százalékkal, 13,33 milliárd dollárra nőttek. Az EBITDA viszont 5,5 százalékkal, 5,34 milliárd dollárra süllyedt, míg a részvényesekre jutó adózott nyereség 31,5 százalékkal 962 millió dollárra csökkent.

A tavalyi egész évben a bevételek 4,3 százalékkal, 52,32 milliárd dollárra, az EBITDA pedig 2,7 százalékkal 21,07 milliárd dollárra emelkedett. Az adózott nyereség 29,41 százalékkal, 8,08 milliárd dollárra, részvényenként 4,08 dollárra nőtt.

A vállalat vezetése részvényenként 1 euró hozam kifizetését javasolja az április 29-re összehívott közgyűlésnek, ami azt jelenti, hogy a tavaly novemberben kifizetett 80 centes átmeneti hozammal együtt 1,80 euró üti a tulajdonosok markát minden részvény után.

Az értékesített termékek önköltsége tavaly 7,4 százalékkal, ezen belül a negyedik negyedévben 9,1 százalékkal nőtt, alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedésének, valamint a devizaárfolyamok változásainak hatására.

Az italgyártók sorában az Anheuser-Busch InBev a következő, amely arra figyelmeztetett, hogy a Kínában kirobbant járvány súlyos csapást jelent az üzletmenetre. A Diaego, a világ vezető alkoholos italokat forgalmazó vállalata szerdán arra figyelmeztetett, hogy akár 260 millió dollárt is elvihet éves profitjából a gyorsan terjedő járvány.

A befektetők rosszul fogadták az Anheuser-Busch InBev gyorsjelentését. Zárás előtt szűk egy órával több mint 10 százalékos mínuszban forogtak a vállalat részvényei a brüsszeli tőzsdén, napi minimumán, 54,52 eurón, 11,9 százalékos veszteségben, közel nyolcéves mélyponton állt az árfolyam.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!