Regős Gábor: a monetáris tanácsnak két ellentétes célnak kellett megfelelnie

Gazdaság, 2020.03.26

A monetáris tanács nagyon nehéz helyzetben volt, mert két ellentétes célnak kellett egyszerre megfelelnie - mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerdán este az M1 aktuális csatornának a likviditásbővítő jegybanki intézkedésekkel kapcsolatban.

Az elmúlt hónapokban az infláció viszonylag magas volt, kilépett a toleranciasávból, a forint pedig gyengült. Más országokban - például az Egyesült Államokban, Csehországban - csökkentették az alapkamatot, és emellett hoztak likviditásbővítő lépéseket, döntöttek hitel- és eszközvásárlási programokról. Az MNB nem változtatott az alapkamaton, de hozott másféle intézkedéseket, például felfüggesztette a kötelező tartalékrátát, hitelprogramot indított a bankok számára, illetve bevezette az egyhetes swaptendereket - fejtette ki.

Úgy vélte, ha a gazdaság stabilizálódik, a pénzpiacok megnyugszanak, a forintgyengüléssel is kezdeni kell valamit, hosszabb távon stabilizálni, sőt erősíteni kell. Az exportáló cégeknek a gyenge forint most nem segít, az importáló vállalatoknak pedig nehézséget okoz - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!