Rekordmértékben csökkent a munkanélküliség Franciaországban

Gazdaság, 2022.01.26

Több mint tíz éve nem volt olyan kevés álláskereső Franciaországban, mint 2021 végén. A munkanélküliség rekordmértékű csökkenése eltörölte a koronavírus-járvány miatt 2020-ban regisztrált jelentős emelkedést - derül ki a francia munkaügyi hivatal által szerdán közzétett adatokból.

Tavaly az utolsó negyedévben az álláskeresők aránya 5,9 százalékkal, 208 ezer fővel csökkent a harmadik negyedévhez képest, s év végén 3,3 millió álláskeresőt tartottak nyilván. Tíz éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek száma.

Éves összehasonlításban tavaly csaknem félmillióval kevesebb álláskereső volt az országban, mint 2020-ban, ami 12,6 százalékos csökkenést jelent. A jelentős javulással sikerült a járvány miatt 2020-ban regisztrált 7,5 százalékos emelkedést eltörölni.

Elisabeth Borne munkaügyi miniszter kivételesnek nevezte a tavalyi évet a munkahelyek teremtése szempontjából.

A munkanélküliség csökkenése elsősorban a tavalyi év második félévében volt megfigyelhető, amikor is a járvány miatti harmadik lezárást követően nyáron újraindultak a szolgáltatások a vendéglátásban, a kulturális intézményekben és a turizmusban.

"A tavalyi év atipikus volt, az egészségügyi válság, majd az azt követő, a vártnál is erősebb gazdasági fellendülés miatt" - mondta Jean Basseres, a munkaügyi hivatal vezetője. A munkaügyi hivatalokban tavaly 28 százalékkal nőtt az állásajánlatok száma a járványt megelőző, 2019-es évhez képest.

Franciaországban a fiatalok az egyik legfőbb érintettjei a munkanélküliségnek, tavaly az ő körükben 17,8 százalékkal csökkent az álláskeresők száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!