Rekordmértékben drágultak a lakóingatlanok júliusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.09.28

Rekordmértékben drágultak a lakóingatlanok júliusban az Egyesült Államokban, ami továbbra is arra vezethető vissza, hogy a kereslet erős, a kínálat viszont szűkös, így a vásárlók között dúló licitháborúk még inkább felverik az árakat.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P CoreLogic Case-Shiller index éves összevetésben 19,7 százalékkal emelkedett júliusban az előző hónapban mért 18,7 százalék után.

Az amerikai lakásárak változását számszerűsítő index megalkotása, 1987 óta még egyszer sem mutattak ki ilyen erős ütemet. Már a júniusi 18,7 százalék is rekordot jelentett, a májusban mért 16,8 százalék pedig 17 éves csúcs volt.

Az amerikai lakáspiac legutóbbi - negyedik és egyben legnagyobb - emelkedési időszakának (1997-2006) csúcsán kialakult szinthez képest már több mint 41 százalékkal drágábbak a lakóingatlanok.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 19,9 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanárak, ami a felmérés történetének legerősebb üteme. Elemzők még erősebb emelkedésre, 20 százalékra számítottak az előző havi 19,1 százalék után.

A tíz legnagyobb városban 19,1 százalékos volt a növekedés júliusban, meghaladta az előző havi 18,5 százalékot.

Chicagót leszámítva minden nagyvárosban történelmi csúcson állnak a lakóingatlanárak, csakúgy, mint országos szinten.

A húszas csoportban ismét - immár a 26. egymást követő hónapban - Phoenixben drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok, 32,4 százalék volt az emelkedés, majd San Diego következett 27,8 százalékkal, a harmadik helyre pedig Seattle került 25,5 százalékkal.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva júniushoz képest az országos index 1,6 százalékkal emelkedett, a legnagyobb városok húszas csoportjának mutatója 1,5 százalékkal, a tízes csoporté pedig 1,3 százalékkal nőtt. Szezonális kiigazítással számolva egész Amerikában és a húszas csoportban 1,5 százalékkal, a legnagyobb városok tízes csoportjában pedig 1,4 százalékkal nőttek az árak.

A rekordalacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően az amerikai ingatlanpiac túlnyomórészt sértetlenül vészelte át a koronavírus-járványt. Az árakat továbbra is fölfelé hajtja az, hogy az erős kereslet jelentősen meghaladja a szűkös kínálatot. Az emelkedő árak megnehezítik a fiataloknak a vásárlást, az első lakásukat vásárlók aránya 29 százalékra csökkent a múlt hónapban, ami 2019 januárja óta a legalacsonyabb szint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!