Rekordot döntött a feltörekvő piaci országok adóssága

Gazdaság, 2019.07.15

Az alacsony kamatok friss kölcsönök felvételére bátorították a feltörekvő piaci országokat, amelyek adósságállománya így rekordmagasságba emelkedett - írja felmérésében az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezete.

A kormányok, vállalatok, pénzügyi intézmények és háztartások összesített adóssága a feltörekvő piaci országokban az első fél évben 69,1 ezer milliárd dollárra, az összesített GDP 216 százalékára emelkedett az egy évvel korábbi 68,9 ezer milliárd dollárról. Az adósságállomány GDP-hez viszonyított aránya a leggyorsabb ütemben Chilében, Dél-Koreában, Dél-Afrikában, Pakisztánban és Kínában emelkedett.

"Az erősödő ráutaltság a rövid lejáratú hitelekre kiteszi a feltörekvő piaci gazdaságokat a globális kockázatvállalási készségben bekövetkező hirtelen változásoknak" - figyelmeztet Emre Tiftik, az IIF vezérigazgató-helyettese.

A tartósan olcsónak ígérkező hitelek a globális adósságállományt is felduzzasztották, az adósság összege 3 ezer milliárd dollárral 246,5 ezer milliárd dollárra, az összesített GDP 320 százalékára emelkedett.

A fejlett országokban az első negyedévi növekmény túlnyomó része, ezer milliárd dollár a kormányokra jutott. Az elmúlt évben a legerőteljesebben Finnországban, Kanadában és Japánban nőtt az adósság/GDP arány, míg Hollandiából, Írországból és Portugáliából javulást jelentettek.

Az Egyesült Államok teljes adósságállománya 2018 első negyedévéhez képest 2,9 ezer milliárd dollárral 69 ezer milliárd dolláros történelmi csúcsra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!