Rekordot döntöttek az elődleges tőzsdei részvénykibocsátások az első negyedévben

Gazdaság, 2021.06.10

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - tájékoztatta az EY könyvvizsgáló nemzetközi felmérésének eredményéről az MTI-t csütörtökön.

Kiemelték: Európában a koronavírus-járvány ellenére is hatalmas lendületet vett az IPO-piac; a bevezetések száma 83 volt, több mint megháromszorosa a 2020 első negyedévinek. Hozzátették azt is, hogy a bevezetések együttes értéke majdnem a húszszorosára, 23,1 milliárd dollárra emelkedett az első negyedévben Európában.

Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadás üzletágának vezetője kiemelte, hogy Magyarországon a tőkepiacon inkább a kötvénykibocsátások iránt nagy a vállalati érdeklődés. Március 31-ig újabb 4 hazai cég bocsátott ki kötvényt az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, összesen több mint 75 milliárd forint értékben - idézte fel az üzletág vezető.

Az eddigi kedvező nemzetközi trendek és az EY hazai tapasztalatai alapján várhatóan tovább növekszik a tőzsde- és a kötvénypiac aktivitása - húzta alá a könyvvizsgáló a közleményben. Szerintük a tőkepiac kiváló lehetőséget jelent a döntéshozók számára, hogy új forrásokat szerezzenek a társaságok versenyképességének megtartásához, a növekedéséhez, illetve fejlesztéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!