Richter-vezérigazgató: 5 százalékos árbevétel-növekedés várható idén

Gazdaság, 2021.02.26

A Richter Gedeon árbevétele öt százalékkal nőhet euróban számolva 2021-ben - mondta Orbán Gábor, a tőzsdén jegyzett vállalat vezérigazgatója a cég tavalyi eredményét értékelő online sajtóbeszélgetésen, pénteken.

Hozzátette: az előrejelzés feltétele, hogy a kiemelt termékek a várakozások szerint teljesítsenek, az árfolyamok nagyjából a mostani szinten maradjanak, illetve a nagykereskedelmi termékek forgalma se változzon jelentősen.

A járvány harmadik hulláma növeli a bizonytalanságot, az év első felében még számolni kell annak hatásaival - emelte ki a vezérigazgató.

Orbán Gábor egészen rendkívülinek nevezte a gyógyszergyártó tavalyi teljesítményét, a 2020-ban elért, több mint 115 milliárd forint adózás előtti nyereséget, amely csaknem 127 százalékkal haladja meg az előző évit.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a Vraylar nevű, a bipoláris depresszió kezelésére alkalmas készítményük sikeres amerikai felfutásának köszönhetően az Egyesült Államok első helyre ugrott a gyógyszergyártó piacai között, az árbevételben 24 százalékos lett súlya az egy évvel korábbi 18 százalék után - tette hozzá.

Az árbevételen belül Magyarország súlya 9 százalékosra tehető - emelte ki Orbán Gábor, utalva arra, hogy forintban ugyan emelkedett a hazai szinten elért árbevételük, az árfolyam gyengülése azonban lefelé húzta a számokat.

Orbán Gábor felidézte, hogy idén, az év közepén egy új fogamzásgátló kombinációval lépnek piacra, az év vége felé pedig megjelenik az új, mióma kezelésére fejlesztett termékük.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy fejlesztés alatt áll a koronavírus kezelésére alkalmas készítményük, amelynek hatásmechanizmusa, hogy a vírus szaporodását gátolja, nem engedi a koronavírus tüskéjét rákötni az emberi sejtre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!