Romániában 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az első negyedévben

Gazdaság, 2022.05.13

Romániában a nyers adatok szerint 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 1,7 százalék volt.

A nyers adatok szerinti csökkenés főleg azzal magyarázható, hogy 5,4 százalékkal esett vissza a villamosenergia, távhő és gáz szolgáltatása, a bányaipar kibocsátása 0,7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a feldolgozóiparban a termelés 0,8 százalékkal nőtt.

Az első negyedévben az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 26,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Márciusban az ipari termelés 1,6 százalékkal maradt el a nyers adatok szerint tavaly márciusi adattól, a kiigazított érték szerint a kibocsátás 3,9 százalékkal esett vissza. Februárhoz mérten az ipari termelés 10,6 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, ugyanakkor a kiigazított érték szerint 0,7 százalékkal csökkent.

A statisztikai intézet szintén pénteken közölte, hogy az új ipari megrendelések az első negyedévben 22,5 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához mérten, márciusban pedig 27,4 százalékos volt az egy évre visszatekintő bővülés. Két év csökkenés után tavaly egész évben 7,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román ipari termelés, miután 2020-ban 9,2 százalékkal, 2019-ben pedig 2,3 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. Az ipar kibocsátása a román GDP mintegy 20 százalékát adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!