Romániában 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az első fél évben

Gazdaság, 2022.08.12

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,7 százalék volt a visszaesés a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti csökkenést főleg a villamos- és hőenergia, illetve a gáz előállítása és szolgáltatása okozta, amely 6,5 százalékkal esett vissza. A bányaipari kitermelés 4,4 százalékkal maradt el a tavalyitól, ugyanakkor a feldolgozóipar kibocsátása 0,2 százalékkal emelkedett.

Júniusban az ipari termelés 2 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint a tavalyi év hatodik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 3,7 százalék volt.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele csaknem 27 százalékkal volt nagyobb az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A statisztikai intézet adatai szerint az idei első fél évben az új ipari megrendelések csaknem 20 százalékkal nőttek.

Tavaly egész évben 7,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román ipari termelés, miután 2020-ban 9,2 százalékkal, 2019-ben pedig 2,3 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. Az ipar kibocsátása a román GDP mintegy 20 százalékát adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!