Romániában 1 százalékkal nőtt az építőipari termelés az első négy hónapban

Gazdaság, 2022.06.17

Romániában a nyers adatok szerint 1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az idei első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 0,4 százalék volt.

Áprilisban jelentős mértékben csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva: a nyers adatok szerint 9,5 százalékos, a kiigazított érték szerint 9 százalékos volt a visszaesés. Így az első negyedévhez képest jelentősen lassult a növekedés, amely az első három hónapban a nyers adatok szerint még 6,5 százalékos volt.

Az első négy hónapban a bővülés főleg a karbantartási és javítási munkálatok növekedésének volt köszönhető, amelyek 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor a felújítások volumene 4,5 százalékkal, míg az új építéseké 0,6 százalékkal csökkent. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 11,2 százalékos, a lakóépületeknél 7,7 százalékos növekedést jegyeztek fel, ugyanakkor az ipari létesítményeknél 9,4 százalékos visszaesés volt. Tavaly 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés az előző évihez mérten, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett éves összevetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!