Romániában 12,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az első kilenc hónapban

Gazdaság, 2020.11.12

Romániában a nyers adatok szerint 12,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az első kilenc hónapban a tavaly azonos időszakihoz képest - közölte a román országos statisztikai intézet csütörtökön.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 12,8 százalék volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti csökkenés főleg a feldolgozóipar visszaesésével magyarázható, amelynek termelése 13,4 százalékkal maradt el a tavalyitól, a bányaiparé 10,7 százalékkal volt kisebb, míg a villamos-, a hőenergia és a gáz termelése, illetve szolgáltatása 5,4 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Szeptemberben az ipari termelés nyers adatok szerint 0,1 százalékkal, a kiigazított érték szerint 2,8 százalékkal csökkent a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.

Az év első három negyedévében az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 9,7 százalékkal maradt el a tavaly azonos időszaki értéktől. Szeptemberben ugyanakkor az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 5,1 százalékkal haladta meg a tavalyi kilencedik hónapit.

A statisztikai intézet szintén csütörtökön közölte, hogy az új ipari megrendelések az első három negyedévben 8,8 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Tavaly 2,3 százalékkal csökkent a román ipari termelés a nyers adatok szerint az előző évhez mérten, így 2019 volt az első év 2009 óta, amikor csökkenést jegyeztek fel az ipari termelésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!