Romániában 2,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az idei első négy hónapban

Gazdaság, 2022.06.14

Romániában 2,5 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint az ipari termelés az idei első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 3,1 százalék volt a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerint főleg a villamos- és hőenergia, illetve a gáz előállítása és szolgáltatása csökkent 6,9 százalékkal, a bányaipari kitermelés 3,8 százalékkal esett vissza, míg a feldolgozóipar kibocsátása 1,6 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Áprilisban az ipari termelés 8,8 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint az előző év azonos időszakához mérten, a kiigazított érték szerint a visszaesés 6,9 százalék volt. Márciushoz képest a negyedik hónapban az ipar kibocsátása 12,5 százalékkal maradt el, ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 0,7 százalékkal nőtt.

Két év csökkenés után tavaly egész évben 7,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a román ipari termelés, miután 2020-ban 9,2 százalékkal, 2019-ben pedig 2,3 százalékkal mérséklődött éves összevetésben. Az ipar kibocsátása a román GDP mintegy 20 százalékát adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!