Romániában 5,3 százalékon stagnált októberben a munkanélküliségi ráta

Gazdaság, 2021.12.02

Romániában 5,3 százalék volt októberben a munkanélküliségi ráta, ami megegyezett az előző hónapban jegyzett értékkel - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A 15 és 74 év közöttiek körében 438 ezer állástalan személy volt, ami 2 ezerrel több az előző hónapban jegyzett 436 ezerhez képest. A férfiak körében 5,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 0,9 százalékponttal magasabb a nők körében regisztrált 4,8 százalékhoz mérten. A statisztikai intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 és 24 év közötti fiataltok körében igen magas, 19,6 százalék az állástalanok aránya.

A munkanélküliségi ráta az év elején 5,9 százalék volt, azóta többnyire csökken, már májusban 5,3 százalékra esett vissza, majd júliusban és augusztusban 5,4 százalékra, illetve 5,6 százalékra emelkedett, onnan mérséklődött ismét 5,3 százalékra.

Román elemzők attól tartanak, hogy a koronavírus újabb mutációi következtében bevezetendő újabb korlátozások ismét növelhetik az állástalanok számát. A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagjai legutóbbi monetáris politikai tanácskozásukon arra hívták fel a figyelmet, hogy a harmadik negyedév első két hónapjában viszonylag kedvező maradt a munkaerőpiac helyzete, de már nem nőtt a foglalkoztatottak aránya olyan gyors ütemben, mint az év első felében. Megállapították, hogy a foglalkoztatottak száma nem érte el a 2019 decemberében jegyzett csúcsot. Hozzátették, hogy a betöltetlen állások számának relatív stagnálása azt mutatja, hogy a gazdaság viszonylag kis mértékben tud új munkahelyeket létrehozni, ami egyebek mellett az automatizálás és a digitalizálás alkalmazásával magyarázható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!