Romániában az első öt hónap után a GDP 2,29 százalékát tette ki az államháztartási hiány

Gazdaság, 2021.06.25

Az első öt hónap után a bruttó hazai termék (GDP) 2,29 százalékát tette ki a román államháztartási hiány, miután április végén 1,81 százalék volt a deficit - közölte pénteken a bukaresti pénzügyminisztérium.

A 2,29 százalékos hiány alacsonyabb a tavalyi azonos időszakban jegyzett 3,68 százalékos deficitnél. A minisztérium közlése szerint a hiányt annak ellenére sikerült mérsékelni, hogy a közberuházásokra 3,88 milliárd lejjel (1 román lej=71,32 forint) többet, 16,88 milliárd lejt fordítottak, ami 29,9 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában jegyzett értéket.

Az államháztartás bevételei az idei első öt hónapban 23,2 százalékkal voltak nagyobbak, míg a kiadások 9,5 százalékkal nőttek éves összevetésben. A kiemelkedő bevételnövekedés annak köszönhető, hogy a kormány a tavaly március-május közötti időszakban számos haladékot adott a gazdaság szereplőinek, hogy túlvészeljék a koronavírus-járvány miatt elrendelt vesztegzár okozta válsághelyzetet.

A bevételeknél a legnagyobb növekedést az áfa, a társadalombiztosítási járulékok, az európai uniós pénzek, az ingatlandó és a személyi jövedelemadó esetében jegyezték.

Az állami béreket magába foglaló személyzeti kiadások 5,3 százalékkal, a nyugdíjakat is tartalmazó szociális kiadások 10,7 százalékkal haladták meg a tavalyi értéket.

A román kormány az idén 7,16 százalékos államháztartási hiánycélt vállalt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!