Romániában csökkent az ipari termelés az idei első nyolc hónapban

Gazdaság, 2019.10.14

Romániában 1,6 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint az ipari termelés az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 1,9 százalék volt. A nyers adatok szerint valamennyi nagy iparágban visszaesést jegyeztek, így a bányaipar teljesítménye 2,4 százalékkal esett vissza, a hő- és villamosenergia, valamint gáz termelése 2,2 százalékkal csökkent, míg a feldolgozóipar termelése is 1,5 százalékkal volt kisebb.

Augusztusban az ipari termelés 7 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint a tavalyi nyolcadik hónaphoz mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a csökkenés 6,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet. A román kormány az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél, ami meghaladja az Európai Bizottság által júliusban közölt 4 százalékos növekedési várakozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!