Rontotta gazdasági prognózisát a prágai pénzügyminisztérium

Gazdaság, 2019.04.09

A korábbi 2,5 százalékról 2,4 százalékra rontotta a cseh gazdaság idei növekedési előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium.

A kedden nyilvánosságra hozott új prognózist elsősorban a világgazdaság lassuló fejlődésével indokolja a pénzügyi tárca. A jövő évre viszont fenntartották a korábbi 2,9 százalékos előrejelzésüket.

Tavaly a cseh gazdaság 2,9 százalékkal bővült.

A Nemzetközi Valutaalap szintén kedden nyilvánosságra hozott új prognózisában az idén Csehországban 2,9 százalékos növekedést vár.

A cseh pénzügyminisztérium elemzése szerint a gazdasági fejlődés húzómotorja továbbra is a cseh háztartások növekvő fogyasztása lesz. Ez a kedvező gazdasági fejlődés és a folytatódó béremelések, valamint az alacsony munkanélküliség következménye - mutatott rá a pénzügyi tárca, megjegyezve, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedtek az időskori nyugdíjak is.

A következő időszak legnagyobb gazdasági kockázatát Nagy-Britannia várható kilépése jelenti az Európai Unióból. Ezen a téren továbbra is nagy a bizonytalanság és sok az ismeretlen tényező - vélik Prágában.

Cseh gazdasági szakértők első reagálásaikban többnyire objektívnek minősítették a pénzügyminisztérium elemzését. Többségi vélemény, hogy a Brexit jóval több kockázatot és ismeretlent rejt magában, mint azt a hivatalos politika hajlandó elismerni.

A pénzügyminisztérium az idei évben 2,3 százalékos inflációt (korábban 2,1 százalék), jövőre pedig 1,6 százalékos drágulást vár. Tavaly az infláció 2,1 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!