Rontotta világgazdasági növekedési előrejelzését a Schroders

Gazdaság, 2019.10.01

Csökkentette világgazdasági növekedési előrejelzését és recessziós előjelekre figyelmeztet a Schroders Investment Management GmbH vagyonkezelő társaság szeptember havi piaci elemzésében.

Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek eszkalációjára hivatkozva a Schroders 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkentette idei és 2,6 százalékról 2,4 százalékra 2020-as világgazdasági GDP-növekedési előrejelzését. A befektetési társaság közgazdászai rámutatnak, hogy amennyiben prognózisuk megvalósul, a 2020-as világgazdasági konjunkturális állapotok szoros hasonlóságot mutatnak majd a 2009-es recessziót bevezető 2008-as helyzettel.

A társaság prognózisa a kamatszint további csökkenését jelzi világszerte, kiemelve egyúttal, hogy a monetáris lazító törekvések növekedésösztönző hatásának jelentkezésére csak számottevő késleltetéssel lehet számítani. A növekedési dinamikát fékező geopolitikai kockázatokat és bizonytalansági tényezőket ugyanis nem lehet kedvezőbb hitelfelvételi kondíciókkal "csak úgy eltakarítani az útból".

Az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus eszkalációja az euróövezet növekedési kilátásait is beárnyékolja a Schroders közgazdászai szerint, és ebben csak "marginális" javulást hozhat az Európai Központi Bank kamatcsökkentése, illetve mennyiségi monetáris lazító programjának újraindítása. Ezekkel az eszközökkel ugyanis nem lehet megakadályozni, hogy a feldolgozóipari konjunktúra lassulása átgyűrűzzön más ágazatokra is - mutatnak rá.

Nem látja túl rózsásnak a brit gazdaság növekedési kilátásait sem a Schroders elemzése. A társaság szakemberei szerint az uniós kilépés körüli huzavona 2020 első negyedévére is áthúzódhat és ez jelentős mértékben visszaveti majd a privátszektor beruházási hajlandóságát. A brit jegybanktól azonban a megállapodás nélküli Brexit kockázatai ellenére sem számítanak gazdaságösztönző monetáris intézkedésekre a Schroders elemzői.
https://www.schroders.com/de/de/privatanleger/insights/marktausblick/monatlicher-marktausblick-september-2019/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!