Sokan csökkentenék napelemmel az energiaköltségeiket egy felmérés szerint

Gazdaság, 2021.04.13

Az E.ON Hungária online felmérésében részt vevő 1500 válaszadó kétharmada szeretne otthonába napelemes rendszert, mert környezettudatos és megtérülő megoldásnak tartja azt, az adatok szerint a válaszadók több mint fele támogatással vagy hitelből szeretné megvalósítani a beruházást - közölte az energiaszolgáltató cég az MTI-vel kedden.

A napelemes rendszer telepítésén gondolkodók 58 százaléka tartja megtérülőnek a beruházást, és reméli hosszabb távon, hogy csökkenteni vagy akár teljesen fedezni tudja majd áramköltségét.

Az eddigi tapasztalatok alapján egy 25-30 négyzetméter árnyékmentes tetőfelületre elhelyezett rendszer nagyjából képes fedezni egy átlagos magyar háztartás egész éves villamosenergia-fogyasztását. A beruházás 7-9 év alatt megtérül, és még évtizedekig működik - tette hozzá az E.ON.

A válaszadók 55 százalékának a gazdaságosság mellett fontos szempont a fenntartható jövő és a környezettudatosság is, míg 23 százalékuk a jelenleg rendelkezésre álló támogatások miatt gondolkodik napelem telepítésében a közeljövőben.

A felmérés adatai szerint minden korosztály nyitott arra, hogy napelemmel fedezze áramfogyasztásának egy részét, nem csak a zöld témák iránt fogékony fiatalok. Az 55 évesnél idősebb válaszadók 48 százaléka tervez napelemet.

A napelemmel már rendelkezők 61 százaléka önerőből finanszírozta a telepítést, és csak 21 százalékuk vett igénybe hitelt, 15 százalékuk támogatást. Ezek az arányok a jövőben jelentősen átrendeződhetnek, a tervezők 58 százaléka ugyanis támogatás vagy kedvező hitel igénybevételét fontolgatja a beruházáshoz. Az önerőből finanszírozott telepítést csak a válaszadók kevesebb mint 20 százaléka választaná.

Az E.ON Hungária Csoport online kutatása március 26. és április 5. között a Facebookon .
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!