Stabilan növekedtek a külföldi közvetlen tőkebefektetések Kínában novemberben

Gazdaság, 2020.12.15

Stabilan növekedtek a külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) Kínában novemberben - derül ki a kínai kereskedelmi minisztérium weboldalán kedden közzétett közleményből.

Az év első tizenegy hónapjában a külföldi közvetlen tőkebefektetések összege 899,38 milliárd jüan (137,2 milliárd dollár) volt, ami jüanban számolva 6,3 százalékos emelkedést jelent 2019 azonos időszakához képest. A külföldi közvetlen tőkebefektetések ezzel novemberben is folytatták az év második fele óta tapasztalt stabil növekedést- áll a közleményben.

A havi adatot nézve novemberben Kínában összesen 98,7 milliárd jüan értékű külföldi közvetlen beruházást vittek véghez, ami éves bázison 5,5 százalékos bővülést jelent jüanban számolva. A külföldi közvetlen tőkebefektetések ezzel a nyolcadik egymást követő hónapja növekedtek.

Az év első tizenegy hónapjában a legnagyobb mértékű külföldi közvetlen beruházást a szolgáltatóiparban valósították meg, a szektorba ugyanis 704,46 milliárd jüan értékű FDI folyt be, 16,1 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában. A szolgáltatóipar külföldi közvetlen tőkeberuházásai ezzel a kínai FDI 78,3 százalékát tették ki a január-novemberi időszakban. Jelentős emelkedést regisztráltak a csúcstechnológiás szolgáltatásokkal foglalkozó szektorban, ahol az FDI 31,6 százalékkal emelkedett az év első tizenegy hónapjában éves bázison.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!