Strukturált kötvényeket vezet be a Bank of China a BÉT-re

Gazdaság, 2018.12.12

Megindult a kereskedés szerdán a Bank of China által kibocsátott, jüan alapú strukturált hitelpapírokkal a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), Közép-Kelet-Európában ez az első tőzsdei bevezetés, amelyet kínai bank hajt végre - közölte a BÉT szerdán az MTI-vel.

A BÉT közleményében ismertette, hogy a hitelpapír - amelyet intézményi befektetők (alapkezelők, bankok és egyéb vállalatok) jegyeztek le - mögöttes terméke a magyar állam által kibocsátott, 2020 júliusi lejáratú, 4,85 százalékos kamatozású, jüan alapú "pandakötvénye". A sorozat össznévértéke 8,5 millió euró, valamint 15 millió dollár.

Közölték, a kereskedést ünnepélyes csengetéssel a BÉT-en a Bank of China teljes európai FI területért felelős ügyvezető igazgatója, Csu Fu-zsung indította meg. Az eseményen a kínai pénzintézet képviselőit Nagy Márton, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója köszöntötték.

Kiemelték, hogy a BÉT 2017 elején fektette le a közös kínai-magyar tőkepiaci együttműködés alappilléreit, amikor a Bank of China-val együttműködési megállapodást kötött. Tavaly májusban a Shanghai Gold Exchange-dzsel, a globális tőzsdei aranykereskedelem egyik legfontosabb platformjával írt alá megállapodást, idén pedig a Shanghai Stock Exchange-dzsel kötött a BÉT stratégiai megállapodást.

Kitért arra is, hogy az eddig megkötött együttműködési megállapodások a kínai és magyar befektetők számára létrehozott, tőzsdén kereskedhető új közös termékek kidolgozását célozták meg, amelyek elősegítik, hogy a BÉT a jövőben a kínai tőkepiachoz kapcsolódó termékkel szélesítse a palettáját, valamint azt is, hogy kínai befektetők megismerjék a hazai vállalatokat és a magyar piacon fektessenek be. Emellett a BÉT és a Bank of China közösen tesz lépéseket annak érdekében is, hogy a Magyarországon és a közép-kelet európai régióban aktív kínai vállalatok a jövőben a magyar tőkepiacot válasszák forrásbevonás céljából - közölte a BÉT.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!