Szakmai szövetség: jelentősen nőttek a hazai építőanyaggyártók költségei az alapanyagárak emelkedése miatt

Gazdaság, 2021.06.16

Az építőanyag gyártásához szükséges nyers- és alapanyagok árai világszinten emelkednek, a folyamat hatására a magyarországi építőanyaggyártóknak jelentősen nőttek a gyártási költségei - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) szerdán az MTI-vel.

A szövetség szerint a világpiaci árrobbanás hatása a magyarországi építőkémia-, az EPS hőszigetelőanyag, a homlokzati nyílászáró gyártóknál és az épületgépészeti termékeket gyártó vállalkozásoknál jelentkezik különösen erőteljesen, ezeken a területeken a gyártók idén kétszámjegyű áremelésekre kényszerültek.

Ezzel szemben a belföldön bányászott nyersanyagokra támaszkodó, jellemzően szerkezeti építési termékek előállítóinál, így a hazai tégla, cserép és fehér falazatai anyagok gyártóinál a világpiaci nyersanyag-árrobbanás hatásai korlátozottan jelentkeztek, ugyanakkor a csomagoláshoz kapcsolódó műanyagfólia, és a raklapok árai megduplázódtak.

Közölték, a magyarországi gyártók helyzetét a forint árfolyama is befolyásolja, hiszen ez egyszerre érinti a világpiaci árazású alapanyagok beszerzési költségét, valamint az euróban elszámolt gépek, szolgáltatások díjait és árait.

A MÉASZ elnöksége szerint az újranyitással egy időben végbement forinterősödés kedvező és stabilizáló hatású a gyártáshoz szükséges nyers- és alapanyagok piacára, tartós fennállása, illetve a további tartósabb forinterősödés segítené a kiszámíthatóságot a gyártó - kereskedő - kivitelező értékláncban.

Ezen felül megjegyezték, hogy az építési piac keresleti oldalának egyenletes működéséhez 1,5-2 éven túlmutató lakáspiaci kereslet-ösztönzésre lenne szüksége, ennek egyik lehetséges megoldása a lakossági célú lakásberuházásokat támogató keretrendszer meghosszabbítása.

A MÉASZ elnöksége a jelenlegi piaci helyzet tükrében arra számít, hogy a világpiacon a nyers- és alapanyagok drasztikus árnövekedése az érintett termékszegmensekben megállhat, így az építőanyagok és építési termékek árai is fokozatosan stabilizálódhatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!