Századvég: Brüsszelnek változtatnia kell a klímapolitikáján

Gazdaság, 2021.10.20

Brüsszelnek változtatnia kell a klímapolitikáján, mert az uniós elképzelések aláássák a klímavédelem társadalmi elfogadottságát - közölte a Századvég szerdán az MTI-vel.

Az alapítvány szerint hiba a hagyományos energiatermelést erőltetetten leépíteni, és magasabb árakkal alacsonyabb fogyasztásra késztetni a háztartásokat. Különösen aggasztónak nevezték, hogy az uniós vezetés az európai energiaválság ellenére is ragaszkodik az elképzeléseihez. Az EU egyre jobban függ az energiabehozataltól, miközben a lakossági terhek egyre nagyobbak, de Brüsszel fokozná az eddigi intézkedéseket - tették hozzá.

A közleményben olvasható felmérési adatok alapján az európai polgárok is látják a problémákat. A Századvég 2021-es közvélemény-kutatása szerint a többség már valamilyen mértékben tart attól, hogy túl drága lesz az energia, csaknem felük az áramellátás akadozásától is fél, túlnyomó hányaduk pedig fontosnak tartaná az önellátás erősítését. Az 5 évvel korábbi visszajelzések még jóval kedvezőbbek voltak, a magas áraktól jóval kevesebben féltek.

Magyarországon eközben nem romlottak a várakozások, a belföldi adatok alapján a magyarok az európai átlagnál jóval kevésbé aggódnak az energiaárak és az ellátásbiztonság miatt - tették hozzá. A Századvég szerint a magyarok biztonságérzetét növeli, hogy a magyar energiapolitika radikális beavatkozások helyett egyensúlyteremtő vállalásokkal igyekszik teljesíteni klímavédelmi célokat, törekszik az energiabiztonságra, az árakat pedig hatóságilag rögzítették.

A Századvég a felmérési adatokhoz hozzáfűzte, hogy az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésének fő témája is az európai energiaválság lesz. A kormányfők legfontosabb feladata ennek enyhítése, valamint az elhibázott brüsszeli klímapolitika módosítása lesz. A tagállamok vezetőinek az állampolgárok igényeit kell képviselniük, és nem a brüsszeli elképzeléseket - olvasható a közleményben.

Az idézett közvélemény-kutatás az EU tagországai mellett az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcra terjedt ki, így összesen 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg augusztus 1. és szeptember 15. között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!