Szerb lapértesülés: újabb bankot vásárolhat Szerbiában az OTP

Gazdaság, 2017.11.11

Még az év vége előtt megkezdik a szerbiai Komercijalna Banka privatizációját, amelyre három érdeklődő van, közöttük az OTP Bank is - közölte szombaton a Vecernje Novosti című belgrádi napilap.

A Komercijalna Banka 41,7 százalékának tulajdonosa a szerb állam, míg 24,43 százalék az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), tíz százalék pedig a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) tulajdonát képezi.

A Vecernje Novosti értesülése szerint a pénzintézet iránt az OTP mellett egy meg nem nevezett török bank, valamint az egyik legismertebb szerbiai vállalkozó, Miodra Kostic is érdeklődik.

Az OTP Bank a legutóbb augusztusban terjeszkedett Szerbiában, akkor a görög érdekeltségű Vojvodjanska Bankát, valamint annak egyéb érdekeltségeit szerezte meg, és így az OTP-csoport szerbiai piaci részesedése 5,7 százalékra nőtt, ezzel a 7. legnagyobb szereplővé vált a nyugat-balkáni országban.

A Komercijalna Banka tőzsdei értéke 258 millió euró, egy részvénye 1825 dinárt (4800 forint) ér, mivel azonban nyereséges pénzintézetről van szó, a Vecernje Novosti szerint a vásárló ennél többet kellene, hogy fizessen érte.

Egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor kezdődhet meg a privatizáció, a banknak ugyanis jelenleg nincs vezetője. A végrehajtó bizottság korábbi elnöke, az osztrák Alexander Picker szeptember végén lemondott, újat azonban egyelőre nem neveztek ki. A pozícióra a lap információi szerint egy bankvilágból és egy biztosítási szektorból érkező jelölt pályázik.

A Komercijalna Bankának az idei év első kilenc hónapjában mintegy 48 millió eurós volt a nyeresége. Több mint kétszáz fiókja van Szerbia-szerte, piaci részesedése 12 százalék. A Komercijalna Bankának emellett 9 bankfiókja van Koszovóban, egy Montenegróban és egy Bosznia-Hercegovinában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!